Перевозка больных

Седанов

Як впливає довга відсутність сонячних днів на самопочуття?

Як впливає довга відсутність сонячних днів на самопочуття?Ми звикли звалювати відповідальність за свій поганий настрій на погоду. Як тільки стає хмарно чи йде дощ, людина починає хандрити і сумувати. Але чи задумувались ви, наскільки такий підхід об’єктивний чи суб’єктивний?

Ми спробуємо дати відповідь на це питання і дамо декілька порад, як мати гарний настрій в будь-яку погоду і дати організму необхідні сили для продуктивності. 
 


Спостереження вчених
 

Сонце для людей – невід’ємна складова життя. Тому першим вченим, науковцям та медикам навіть не приходила на думку ідея досліджувати його вплив на життєдіяльність людини, а тим більше на її психоемоційний стан. Перше відкриття було зроблене випадково. Працівники психіатричної лікарні помітили, що пацієнти з біполярним розладом, вікна яких виходять на сонячну сторону, дають більш позитивні результати в лікуванні. 
 
Після цього було зроблено багато досліджень і відкриттів, які допомогли зрозуміти, наскільки великий і різноплановий вплив має на нас сонце. 
 

На які процеси в організмі впливає сонячне проміння?
 

Для початку уточним, що на тіло людини впливає два типи променів: інфрачервоні та ультрафіолетові. Вони мають різні фізичні властивості і різний характер впливу на організм:
  1. Інфрачервоні промені створюють відчуття тепла. Вони неглибоко проникають в шкіру, але приносять багато користі. Під їх дією розширюються судини, покращується кровообіг, активізується діяльність терморегулюючої системи. 
  2. Ультрафіолетові промені охоплюють більший спектр дії. Під їхнім впливом синтезується вітамін Д і пігмент меланін. Вони згубно діють на більшість видів патогенних бактерій. 
     
Сонячне світло допомагає у синтезі мелатоніну, який відповідальний за внутрішній годинник організму (циркадні ритми). Тому коли кількість сонячних годин зменшується, ці ритми збиваються і гармонія порушується. Також короткий світловий день сприяє сповільненню обмінних процесів і зниженню життєвого тонусу. 
 

Вплив вітаміну Д на самопочуття і здоров’я людини
 

Коли говорять про вітаміни, про вітамін Д згадують в числі останніх. Таке недооцінювання ризикує вилитися в багато негативних наслідків, в тому числі:
  • зниження засвоєння кальцію, що в свою чергу призводить до зниження міцності кісток;
  • погіршення стану волосся, нігтів і шкіри;
  • загальне погіршення діяльності імунної системи;
  • погіршення настрою, в критичних випадках – депресія. 
     
Цей вітамін бере активну участь в синтезі ферменту тирозингідроксилази. А він, в свою чергу, незамінний при виробленні «гормонів щастя» дофаміну і серотоніну, а також для адреналіну і норадреналіну. 
 

Як допомогти організму, якщо хмарні дні затягнулись?
 

Хоча вітамін Д в продуктах харчування знаходиться в малих дозах, їх потрібно включити в раціон. Це яєчні жовтки та молоко. Якщо є бажання і можливість, сходіть на декілька сеансів в солярій. 
 
Але найкращий вихід із ситуації – прийняти курс вітамінних препаратів. Вони насичать ваш організм біологічно важливими речовинами, які необхідні для нормалізації всіх процесів життєдіяльності. Ваш настрій і самопочуття покращаться, і буде набагато легше дочекатись перших променів весняного сонця. 
 
Відсутність яскравого сонця гнітюче впливає на наше самопочуття та здоров’я, але з допомогою вітамінних комплексів можна покращити свій стан. 

Автор: Инна Зарицкая
© Медицинский портал Здоров-Инфо
При использовании материалов статьи активная гиперссылка на zdorov-info.com.ua обязательна
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм