Перевозка больных

Седанов

Психоз та невроз: в чому різниця?

Психоз та невроз: в чому різниця?Психоз та невроз – це стани, які найчастіше трапляються в психіатричній практиці. На нервову систему людини сильно впливає фактор спадковості та навколишнє середовище. При несприятливому поєднанні цих факторів у людини може розвинутися певна психічна патологія. Проте не можна плутати між собою поняття психозу та неврозу, адже мова йде про різний характер ураження нервової системи.

Що таке невроз?

Невроз – це стан людини, викликаний психологічними травмами та тривалим перебуванням у стресовій ситуації. Невроз може проявлятися у вигляді панічних атак, фобій, тривог. Найчастіше цей стан є зворотним, він піддається лікуванню.

Невротичні розлади виснажують нервову систему хворого та зазвичай супроводжуються такими вегетативними порушеннями, як підвищена пітливість, прискорене серцебиття, розлади травлення. Людина, що страждає на невроз, є дратівливою, хронічно втомленою, часто плаче та ображається, у неї можуть бути розлади сну, агресивна поведінка.

Дуже часто виникненню неврозу передує певна глибока психологічна травма. Невротичні порушення виникають як наслідок постійних емоційних чи фізичних навантажень, що призводить до хронічного стресу.

Невроз може проявлятися у формі неврастенії, або синдрому хронічної втоми, істерії, фобії. Найчастіше людина, у якої виникає невроз, усвідомлює, що в неї є психічні проблеми, що допомагає їх подолати.

Що таке психоз?

Психоз – це психічний розлад, який призводить до серйозних порушень психіки та втрати відчуття реальності. Ця патологія набагато важче лікується, ніж невроз. Яскравим прикладом психозу є шизофренія.

Психоз провокує суттєві зміни в поведінці та зовнішньому вигляді людини, він викликає галюцинації, видіння. Хворий стає неадекватним, йому не цікавий навколишній світ, у нього відзначаються порушення міміки.

До психозів належить маніакально-депресивний синдром, шизофренія та інші подібні розлади. На їхній розвиток може впливати генетична схильність, сильні психологічні травми, інфекційні хвороби, алкогольна та наркотична залежність, вроджені патології чи пухлини мозку, черепно-мозкова травма.

До симптомів психозу належать: галюцинації та видіння, емоційна нестабільність, перепади настрою, хаотичність рухів, незрозуміле мовлення. Ці симптоми виникають поступово, з їхнім розвитком людина втрачає відчуття реальності, вона не усвідомлює, що потребує допомоги.

Допомога при неврозі та психозі

Неврози часто піддаються успішному лікуванню, особливо за умови своєчасного звернення за допомогою. Для ефективності терапії слід визначити фактори, які спровокували розвиток проблеми. Невроз лікується за допомогою психотерапії та медикаментозної терапії (антидепресантів, вітамінів тощо). Для повного усунення неврозу слід ліквідувати причину його виникнення або кардинально змінити погляд на неї.

Психоз важко піддається лікуванню. Зазвичай за допомогою терапії можна лише дещо контролювати його прояви. Найчастіше хворих на психози госпіталізують, оскільки вони можуть бути неадекватними та нести загрозу оточуючим людям.

Отже, невроз та психоз – це дуже різні патології. Якщо подолати невроз можна і треба, вилікувати психоз вкрай важко, адже при ньому змінюється характер особистості, людина втрачає зв’язок з реальністю. При виявленні навіть незначних психічних проблем слід звернутися за консультацією до спеціаліста, адже лікування на ранній стадії розвитку хвороби завжди є найбільш ефективним.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм