Перевозка больных

Седанов

Психосоматика чи звичка: чому люди гризуть нігті?

Психосоматика чи звичка: чому люди гризуть нігті?Якщо нігті гризе дитина, це неприємно, але досить звично. Найчастіше відучити малюка від цієї шкідливої звички можна, і вона назавжди залишається в дитинстві. Проте трапляються випадки, коли нігті гризе доросла людина, причому робить це систематично, іноді впродовж усього життя. Чому ж виникає дана проблема,чи є вона суто звичкою, чи ж її причина криється в психології?

Що змушує людей гризти нігті?

Причин цього явища є декілька. Головні з них наступні:
  1. Стрес. Психологи стверджують, що звичка гризти нігті – це ніщо інше, як прояв хронічного стресу, коли людина таким чином розслабляється. Деякі дослідження демонструють, що найчастіше люди гризуть нігті під час складних ситуацій на роботі, а також під час шопінгу, через турботу за дітей чи батьків, впродовж роздумів про складну економічну чи політичну ситуацію в країні чи світі.
  2. Пригнічення бажання. Існує нерофрейдистська теорія про те, що люди гризуть нігті, коли відчувають сексуальний потяг до когось, але не мають можливості його реалізувати тут і зараз.
  3. Поганий приклад у сім’ї. У народі широко розповсюджена думка, що звичка гризти нігті передається у спадок, і якщо батьки це робили, то і їхні діти будуть, і вплинути на це неможливо. Насправді, це не зовсім справедливо: малюки дійсно частіше гризуть нігті у родинах, де це роблять дорослі, але не через спадковість, а через те, що батьки чи інші дорослі є для них прикладом, і діти все за ними повторюють. Тому робити цього при своїх нащадках категорично не можна.
  4. Прихована агресія. Деякі психологи дотримуються такої думки, що людина, яка гризе нігті, відчуває напади агресії, і, щоб її не спрямувати на оточуючих, зосереджується на собі. Вона ніби пригнічує таким чином свій гнів, деструктивні бажання.
  5. Крихкість нігтьової пластини. У деяких людей нігті настільки ламкі та крихкі, що не доростають до нормальної довжини. Їх доводиться постійно обрізати, а інколи й обгризати, коли під руками немає ножиць. Із часом це стає звичкою.

Як відучитися гризти нігті?

Дідівські методи позбавлення даної звички прості: намазати нігті чимось гірким чи несмачним, заборонити це робити, карати за непослух. Проте вони діють лише на дітей і досить частково, про що свідчить велика кількість дорослих з даною звичкою. Дитина, а потім і доросла людина, починає гризти нігті тихцем, але робити цього не перестає.

Психологи стверджують, що для того, щоб позбутися згубної звички, слід розібратися в її причині. Тому найкращий варіант – відвідувати сеанси психотерапії, які цілком реально можуть допомогти. І, звичайно, без дисципліни та самоконтролю не обійтися.

Слід пам’ятати, що під нігтями накопичується велика кількість бактерій і шкідливих мікроорганізмів, які потрапляють до організму під час гризіння і можуть викликати різні хвороби.

Для дівчат на жінок побороти проблему допоможе нарощування нігтів.

Якщо причина гризіння у поганому стані нігтів, треба їх пролікувати, укріпити: приймати спеціальні препарати, які містять кальцій, вітамінні комплекси. Також можуть допомогти соляні ванночки: вони роблять нігті міцнішими, а також солоними, і гризти їх стає несмачно.

Якщо гризіння нігтів – це просто звичка, позбутися її можна зусиллям волі. За умови ж, що людина робить це через певні психічні проблеми, лікування буде тривалішим та складнішим. Тоді без допомоги спеціаліста перестати гризти нігті буде вкрай важко. Перш за все слід розібратися в собі, у свої страхах, хронічних стресах, і докопатися до суті даної проблеми. Адже найбільш ефективно лікувати причину захворювання, а не його наслідки.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм