Перевозка больных

Седанов

Емоційне вигорання – проблема психічного здоров’я людини

Емоційне вигорання – проблема психічного здоров’я людиниЧасто трапляється так, що справа, яка приносила задоволення, стає вже немилою, світ навколо здається тьмяним та безглуздим, а життя марним. Зовсім немає сил вставати зранку з ліжка та йти на роботу. Це ніщо інше, як емоційне вигорання – одна і проблем психічного здоров’я людини.

Стадії емоційного вигорання

Ігнорувати симптоми емоційного вигорання ні в якому разі не можна, адже воно може призвести до важких наслідків аж до серцевого нападу чи суїциду. Емоційне вигорання – це виснаження організму з причини фізичних чи психологічних перенавантажень. Організм просто не витримує тиску і здається, відмовляючись від постійної боротьби. Найбільше від психічних проблем страждають представники професій, пов’язаних з постійним спілкуванням з людьми. Це лікарі, вчителі, працівники соціальних служб та різних державних установ. Також людину виснажує постійний стрес та напруга, тому у зоні ризику поліцейські, пожежники, рятувальники. Однак сьогоднішній час диктує свої умови, тому часто підвладні нервовим зривам та апатії директори, представники рекламного бізнесу, працівники великих корпорацій та інших компаній, у яких темп роботи дуже високий й існує система постійних дед-лайнів.

Психологи виділяють наступні стадії емоційного вигорання:
  1. Напруження. Людина відчуває невдоволеність своїм життям чи собою. У неї спостерігається тривожність, дратівливість, вона занадто близько бере все до серця.
  2. Резистенція. Це друга стадія вигорання, коли людина неадекватно реагує на найдрібніші побутові чи робочі ситуації: раптово починає голосно кричати чи плакати, впадає у стан ступору, прострації, коли треба прийняти певне рішення. Їй стає важко жартувати, вона дуже болісно все сприймає, робить багато помилок у роботі.
  3. Хронічне порушення сну. Це найнебезпечніша стадія емоційного вигорання, коли людина не може ні заснути, ні прокинутися тоді, коли це необхідно. У неї виникають перепади тиску, головні болі. Ймовірний серцевий напад, тотальна втома та виснаженість. У кінці цієї стадії буде неминуча професійна деформація, після якої людина вже ніколи не буде займатися даною діяльністю.

Як боротися з емоційним вигоранням?

Якщо психічне здоров’я порушене, слід з його лікувати. Лікарі пропонують наступні метод боротьби з вигоранням:

Як у Фінляндії. У цій країні прийнято боротися з подібними проблемами методом тюленя, коли три дні треба лежати і нічого не робити. При цьому людина відпочиває як фізично, так і морально. Після такого експерименту існує велика ймовірність, що людина скучить за роботою, набереться енергії та сил.

Як у Франції. Там пропонують боротися з вигоранням за допомогою садівництва. Людина переключається на зовсім інший вид діяльності: починає садити квітки, доглядати за ними, перемикаючись від сумних думок.

Як у США. Цей метод називають дитячим садком для дорослих. Всім, хто втомився від життя, пропонується погратися ляльками, машинками, поспати в обідню пору, просто відчути себе дитиною. Чудово знімає напругу.

Важливий момент – слід обирати той метод, який абсолютно невластивий людині у буденному житті.

Щоб побороти проблему емоційно вигорання, слід, в першу чергу, змінитися внутрішньо. Залишати роботу на роботі, не думати про справи під час відпочинку, розділяти професійні та сімейні обов’язки. А головне – усвідомити, а не заперечувати свою проблему і, якщо є потреба, вчасно звернутися за допомогою до спеціаліста.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм