Перевозка больных

Седанов

Депресія як хвороба. Чи можна вилікувати депресію?

Депресія як хвороба. Чи можна вилікувати депресію?Депресія – це серйозний психічний розлад, для якого характерне порушення мислення, втрата інтересу до життя. Це хвороба, яка найчастіше розвивається на фоні стресу чи тривалої невдоволеності тією чи іншою ситуацією. Депресивні стани можуть ховатися за маскою поганого настрою чи особливостей характеру людини. Проте, щоб не допустити важких наслідків, необхідно усвідомлювати, що така хвороба дійсно існує, і знати, як з нею боротися.

Чому виникає депресія?

Депресивні стани можуть виникнути у будь-кого, незалежно від віку, статі чи приналежності до певної соціальної групи. Депресія – це хвороба сучасності, адже той світ, яким він є зараз, надзвичайно тисне на людину у моральному плані. Людина повинна бути успішною в роботі та особистому житті, привабливою, інакше відчуває себе неповноцінною. Частина людей важко переживає невдачі, що й призводить до депресивних розладів. До того ж, розвиток депресії можуть спричинити такі події, як смерть близької людини, розлучення, розрив особистих стосунків, хвороба, невдача в професійній діяльності.

Досить рідко депресія виникає без очевидної на те причини. Лікарі наполягають, що в таких випадках ключову роль грають особливості нейрохімічних процесів в організмі людини, зокрема обмін нейромедіаторів. Тож вина лягає не на людину, а на її індивідуальні, незалежні від неї особливості.

Симптоми депресії

Симптоми депресії – це, в основному, емоційні прояви, такі як:
  • відчуття тривоги, відчаю, суму;
  • зниження самооцінки;
  • постійна втома;
  • байдужість до себе та оточуючого світу.
Змінюється й поведінка хворого, він втрачає здатність діяти цілеспрямовано, не може концентрувати увагу, уникає контактів з друзями, близькими людьми. Досить часто нелікована депресія закінчується алкоголізмом та наркоманією. Адже людина намагається «втекти від себе», від свого суму.

Особливим стає й мислення хворого на депресію. Думки про себе починають бути негативними, людина вважає своє життя марним, нікому не потрібним, нікчемним. Хворому важко самостійно приймати будь-які рішення.

До фізіологічних проявів депресії належать:
  • порушення режиму сну, безсоння;
  • втрата апетиту чи, навпаки, постійні переїдання;
  • біль в серці, шлунку;
  • закрепи;
  • розлади в сексуальній сфері.

Як лікувати депресію?

Оскільки депресія – це хвороба, її треба лікувати. Якщо лікар встановив діагноз «депресія», хворого необхідно морально підтримувати, навіть якщо він цього не хоче. До людини слід донести, що її вини у цьому стані немає, і разом можна з усім впоратися.

Якщо депресія спостерігається у важкій формі, без відповідного лікування вона може тривати місяцями та навіть роками. Лікування хвороби – приймання ліків та психотерапія.

Ліки від депресії називаються антидепресантами, їх підбирає виключно лікар, виходячи з індивідуальних особливостей пацієнта та ступеня розвитку хвороби. Приймати їх треба декілька місяців,  строго за інструкцією лікаря, інакше ефекту не буде.

Без психотерапії лікування депресії не буде мати потрібних позитивних результатів. Мета роботи психолога – допомогти пацієнту навчитися регулювати свої емоції. Людина повинна бути готовою розказувати про свої проблеми, інакше успішність терапії буде під великим питанням.

Депресія – це хвороба, але контролювати її людина цілком може. Щоб не допустити розвитку депресивних розладів, необхідно навчитися спокійно долати стресові ситуації, зберігати розумний баланс між роботою та відпочинком, намагатися позитивно ставитися до людей та навколишнього світу.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм