Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кого вважати дитиною, що часто хворіє?

Кого вважати дитиною, яка часто хворіє?«Ваша дитина часто хворіє», – чують батьки від лікарів і задають собі питання, чому ж саме їх дитя спіткала подібна доля? Чи так страшно часто хворіти в дитинстві з медичної точки зору?

Як визначити, що дитина хворіє часто?

У розумінні того, що вважати частими хворобами дітей, українська і західна медицина мають дещо різні думки. Наші лікарі стверджують, що діти часто хворіють, якщо вони переносять більше 4 вірусних інфекцій на рік у віці до 1 року, більше 6 на рік у віці від 1 до 3 років, більше 5 на рік у віці від 4 до 6 років і більше 4 разів на рік у віці старше 6 років. Західні лікарі в цьому питанні більш гнучкі: там вважається, що дитина дійсно часто хворіє, якщо переносить 8 і більше ГРВІ на рік.

Навіщо взагалі потрібно розуміти, відноситься ваша дитина категорії тих, хто часто хворіє, чи ні? Насправді, іноді це має цілком реальний сенс. Наприклад, за результатами досліджень було виявлено, що у дітей, що часто хворіють, вища ймовірність розвитку бронхіальної астми, також така дитина має більш високу схильність до алергії і розвитку різних хронічний захворювань.

Тому якщо дитина часто хворіє на ГРВІ, на це дійсно варто звернути увагу, але не зациклюватися на проблемі. У цьому велика різниця. Також слід об'єктивно оцінювати ситуацію: якщо дитина не відвідує дитячий колектив (наприклад, дитячий садок) і все одно часто хворіє, є сенс проявляти занепокоєння, але якщо мова йде про адаптацію до дитячого садку, це вже зовсім інша історія. Лікарі говорять про те, що для дитини, яка тільки починає відвідувати дитячий садочок, хворіти 8-10 разів на рік ГРВІ – це цілком варіант норми. Важливо тільки, щоб кожне ГРВІ не закінчувалося ускладненнями і прийомом антибіотиків, адже це дійсно може підірвати здоров'я дитини.

Що можна зробити батькам, щоб діти хворіли рідше?

Звичайно, всі діти, особливо маленькі, часто хворіють. Це нормально, адже дитина приходить в цей світ по суті чистим аркушем, і її імунітету потрібно сформуватися. А зробити він це може тільки шляхом зустрічі з інфекціями і вироблення антитіл до їх збудників. Для цього потрібно хворіти в дитинстві, на жаль.

Але що ж можуть, в такому випадку, зробити батьки? Постаратися не допускати того, щоб кожна банальна вірусна інфекція закінчувалася серйозними ускладненнями. Для цього лікарі рекомендують:
  • Не поспішати відразу збивати підвищену температуру тіла, дати можливість організму самостійно поборотися з інфекцією. Більшість лікарів вважає, що використовувати жарознижуючі засоби потрібно при температурі вище 38,5 °С, тоді вона вже вважається непродуктивною.
  • Не зловживати антибіотиками, ні в якому разі не використовувати їх без призначення лікаря.
  • Стежити за параметрами повітря в приміщенні, де знаходиться дитина. Температура повітря повинна бути близько 20 °С, вологість - 60-80%. Також не забувайте регулярно провітрювати приміщення.
  • Іноді часті хвороби - це наслідок перевтоми. Не варто перевантажувати дітей, особливо маленьких, додатковими заняттями і гуртками, все повинно бути в міру.
  • Дитина повинна регулярно, в будь-яку пору року гуляти на свіжому повітрі, активно проводити дозвілля.
  • Необхідно забезпечити повноцінне, правильне, здорове харчування дитини.
Природно, є діти більш чи менш схильні до хвороб. На це впливає багато чинників, але організація правильного способу життя дитини, а також адекватне лікування вірусних інфекцій - це величезний крок до того, що малюк перестане дуже часто хворіти.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм