Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому дитина перестала рости: хвороба чи індивідуальна особливість?

Чому дитина перестала рости: хвороба чи індивідуальна особливість?Трапляється, що до певного віку дитина росте абсолютно нормально, але потім цей процес різко зупиняється або продовжується дуже повільно. У чому ж причина явища, що можна зробити, щоб зарадити проблемі? Чи є це вроджена особливість організму, чи хвороба, яка піддається лікуванню?

Що таке нанізм?

Нанізм – це аномально низький зріст людини, викликаний певними ендокринними та іншими хворобами. З грецької nanos означає карлик. Таким словом називають людину чоловічої статі, яка нижча 140 см, та жіночої, що нижча за 130 см.

Зріст – це один з найбільш важливих показників здоров’я та розвитку дитини. Не даремно малюка першого року життя зважують та міряють щомісяця, щоб впевнитися, що він нормально розвивається. Та важливим і показовим є не лише перший рік життя людини. Якщо у 2-3 роки зріст дитини набагато менший за зріст її однолітків, слід звернутися до лікаря та почати шукати причини цього явища. У такому разі звертаються до педіатра та до ендокринолога, адже причиною нанізму може бути саме проблема з роботою ендокринної система малюка. Слід зазначити, що виражену затримку росту має усього близько 3% дітей.

Можливі причини затримки росту

Затримку росту викликають різні хвороби:
  • проблеми з виробленням гормону росту (соматотропного гормону);
  • неправильна робота залоз внутрішньої секреції;
  • деякі хвороби кісток;
  • тривалий кисневий голод;
  • важкі хронічні хвороби печінки та нирок;
  • генетичні відхилення;
  • психічні розлади;
  • спадкова схильність.
Буває так званий психологічний нанізм, який спостерігається у дітей з неблагополучних сімей. Після ізоляції малюка з несприятливого морального середовища рівень його гормонів приходить до ладу, і дитина знову росте.

Досить часто затримка росту є сімейною особливістю, тоді слід аналізувати зріст батьків та найближчих родичів дитини. Якщо хоча б хтось із них низький, невисокий зріст легко пояснити.

Ще існують гени, які викликають карликовість, коли порушується синтез гормону росту.

Чи лікується карликовість?

Найбільш виражена затримка росту зазвичай відзначається при дефіциті соматотропного гормону (гормону росту) в організмі. Після того, як вчені це виявили, лікувати нанізм стало можливо за умови своєчасного звернення батьків дитини за медичною допомогою.

Карликовість, яка регулюється гормоном росту, треба виявити у малюка якомога раніше, щоб мати час її успішно вилікувати. Наприклад, якщо звернутися до ендокринолога в 15 років, може вже бути пізно для ефективного лікування. Зазвичай гормональна терапія є тривалою, проводиться до 20-23-річного віку, до моменту зупинення фізіологічного процесу росту людини.

Трапляється, що людина не є карликом, але від природи схильна мати доволі низький зріст. Стати вищою їй теж можуть допомогти гормони. У такому разі приймати їх треба не так довго – 1-2 роки до досягнення стійкого ефекту.

Цікаво, що чим молодше організм, тим більш інтенсивно він має рости, якщо все відповідає нормі. Наприклад, впродовж внутрішньоутробного розвитку ембріон спочатку збільшується на 1 см на добу, а перед пологами – усього на 1,5 мм на добу. Зріст дорослої людини у 3-3,5 рази перевищує довжину її тіла при народженні.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм