Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіперактивність у дитини: хвороба чи особливості вдачі?

Гіперактивність у дитини: хвороба чи особливості вдачі?Буває, що дитина настільки активна, що витримати її поведінку дуже важко. У такому випадку лікарі говорять про гіперактивність. Що ж це: особливості вдачі чи хвороба, яку треба лікувати? Як ужитися поряд з гіперактивною дитиною?

Що таке гіперактивність?

Медична наука визначає синдром дефіциту уваги з гіперактивністю як хворобу, при цьому пошкоджень мозку немає, є лише невеликі функціональні розлади центральної нервової системи. Головна ознака хвороби – неможливість зосередитися впродовж тривалого проміжку часу на одній задачі. Тобто проблеми є не лише з надмірною рухливістю, а й з концентрацією уваги.

В основі гіперактивності – мінімальна мозкова дисфункція. Через неї дитина занадто рухлива, імпульсивна, неуважна. До досягнення підліткового віку підвищена рухливість зазвичай зникає, а неуважність та імпульсивність часто прогресує.

Хлопчики набагато частіше страждають від гіперактивності, ніж дівчатка. Найбільше вона проявляється у 6-12 років. За різними статистичними даними, синдром дефіциту уваги мають від 4 до 9% дітей молодшого шкільного віку.

Симптоми гіперактивності

Головних проявів гіперактивності три:
  1. Дефіцит уваги.
  2. Імпульсивний, запальний характер.
  3. Підвищена рухливість.
Гіперактивність може давати про себе знати з перших місяців життя дитини. Якщо вона погано спить, багато плаче, дуже рухлива, збуджена, надто чутлива до світла, звуків, в неї з часом може проявитися гіперактивність у повній мірі.

У 4-5 років гіперактивна дитина не здатна зосередитися на одному занятті, не може ні хвилини всидіти на одному місці, дуже шумна.

Зазвичай гіперактивні діти є досить здібними, мають високий інтелектуальний рівень розвитку, але, при цьому, погано навчаються в школі. Це відбувається через нездатність сконцентруватися на чомусь одному, імпульсивність, неуважність. Через свою вдачу таких дітей не люблять вчителі, їм важко знайти спільну мову з однолітками.

Можливі причини гіперактивності

Вчені припускають, що причинами гіперактивності можуть бути:
  1. Ускладнення під час вагітності: інфекції, прийом певних ліків тощо.
  2. Важкі та нетипові пологи: травми дитини, гіпоксія плоду, стрімкі або занадто затяжні пологи.
  3. Генетична схильність.
  4. Паління, вживання алкоголю жінкою під час вагітності.
Але точних причин гіперактивності лікарі поки не знають.

Як можна зарадити проблемі?

З гіперактивністю можна навчитися жити, хоча це й досить важко, особливо для дорослих, що оточують дитину. Ось практичні поради, якщо у вас гіперактивна дитина:
  1. Слід дуже чітко, коротко та однозначно ставити дитині задачу.
  2. Не варто давати дитині декілька завдань одночасно.
  3. Виконання завдання повинно бути обмежене певними часовими рамками.
  4. Про зміну виду діяльності дитині слід повідомити за 10-15 хвилин.
  5. Необхідно намагатися м’яко забороняти щось дитині, уникати слів “ні”, “не можна”.
  6. Варто намагатися розмовляти з дитиною спокійно, не кричати.
  7. Усні інструкції слід підкріплювати візуально, наприклад, скласти план-календар чи щоденник, де будуть відзначені години занять та інших активностей.
У країнах Західної Європи та Північної Америки прийнято лікувати гіперактивність за допомогою спеціальних медикаментів. Проте у нас подібні препарати не зареєстровані та не застосовуються у медичній практиці. Часто у питанні лікування гіперактивності допомагають консультації психологів, невропатологів. Дуже велику роль відіграє дотримання чіткого режиму дня.

Зазвичай симптоми гіперактивності поступово зникають разом із процесом дорослішання дитини. У підлітковому віці щезає надмірна активність, в юності знижується імпульсивність, останнім зникає дефіцит уваги, хоча іноді він залишається на все життя. Проте не все так погано: американські дослідники виявили, що в США серед дорослих із підвищеною рухливою активністю у 3,6 рази більше людей, які займаються приватним бізнесом і є успішними в цьому. Гіперактивні люди вміють ризикувати і не бояться цього робити, також вони здатні швидко приймати рішення. Іноді це буває дуже корисно у житті.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм