Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дитяче ожиріння: причини та наслідки для майбутнього

Дитяче ожиріння: причини та наслідки для майбутнього Дитяче ожиріння – це глобальна, загальносвітова проблема, якій приділяє велику увагу Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). За її статистикою чисельність дітей віком до 5-ти років, які мають зайву вагу, збільшилася з 32 мільйонів у 1990 році до 42 мільйонів у 2013 році. Якщо не вжити заходів з цього питання, малюки та діти раннього шкільного віку будуть масово страждати від усіх негативних наслідків ожиріння.

Чому виникає дитяче ожиріння?

Причин розвитку дитячого ожиріння є декілька. Будь-який аспект середовища, в якому існує дитина, може впливати на її вагу. Також важливим є період внутрішньоутробного розвитку плоду та перших місяців життя малюка. Наприклад, гестаційний діабет (різновид діабету, що виникає під час вагітності жінки) може призвести до збільшення ваги дитини від народження та впливає на ймовірність розвитку у неї ожиріння в подальшому житті.

ВООЗ стверджує, що надзвичайно важливо годувати дітей правильною, збалансованою їжею. Калорійні, жирні страви, з високим вмістом цукру та солі – це шлях до зайвої ваги. Правильно харчуватися досить складно в умовах високої вартості корисних продуктів та агресивної реклами висококалорійної їжі та напоїв. Діти та підлітки найбільше потрапляють під вплив реклами, що погіршує ситуацію з їх харчуванням.

Також існує суто ментальна проблема: у деяких культурах хибно вважається, що товста дитина є здоровою, а худа – ні. Внаслідок цього малюків перегодовують, що є першою сходинкою до ожиріння.Дитяче ожиріння: причини та наслідки для майбутнього

Ще одна проблема – урбанізація та розвиток цифрових технологій. Новітні мобільні прилади стають цікавішими для дітей, ніж ігри на вулиці, тому фізична активність підростаючого покоління різко знижується. Крім того, тут виникає замкнене коло: зайва вага не дає дітям брати участь у групових активних іграх, тому вони залишаються вдома і продовжують ще інтенсивніше товстіти.

Наслідки дитячого ожиріння для майбутнього життя

На жаль, найчастіше дитяче ожиріння не проходить саме по собі, і людина має зайву вагу і після того, як виростає. Ожиріння призводить до таких проблем зі здоров’ям, які тільки поглиблюються в майбутньому:
  • серцево-судинних захворювань;
  • резистентності до інсуліну, що найчастіше є ранньою ознакою розвитку діабету;
  • порушення скелетно-м’язової системи (остеоартрит і т.д.);
  • онкологічних захворювань (молочної залози, товстої кишки тощо).
Зрештою, ожиріння цілком реально може призвести до інвалідності.

Профілактика дитячого ожиріння

Зайвої ваги у дитини цілком реально не допустити. Для цього треба забезпечити їй правильне харчування та регулярну фізичну активність.

Також важливою є профілактика ожиріння у малюків першого року життя. З цього приводу ВООЗ дає наступні рекомендації:
  1. Починати раннє грудне вигодовування – прикладати дитину до грудей впродовж першої години після її народження.
  2. Зробити все можливе для того, щоб годувати малюка виключно грудним молоком в перші 6 місяців його життя.
  3. Своєчасно та правильно вводити прикорм: із 6-місячного віку, поступово вводячи необхідні продукти і продовжуючи грудне вигодовування.
  4. Не перегодовувати дитину молочною сумішшю, якщо вона знаходиться на штучному чи змішаному вигодовуванні.
Що стосується дітей молодшого шкільного віку та підлітків, для них рекомендації наступні:
  1. Слід обмежувати вживання жирних, солодких, солоних продуктів.
  2. Необхідно їсти більше овочем та фруктів.
  3. Варто регулярно займатися фізичною активністю (мінімум 1 годину на добу).
Дитяче ожиріння – це проблема сучасної цивілізації, наслідки якої треба якомога швидше усвідомити. Батьки повинні привчити дитину до здорового способу життя, інакше з її здоров’ям у майбутньому будуть суттєві проблеми.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм