Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Жовтяниця у новонародженого: що це за хвороба, чи варто турбуватися?

Жовтяниця у новонародженого: що це за хвороба, чи варто турбуватися?У багатьох щойно народжених дітей ще в пологовому з’являються ознаки жовтяниці, що дуже тривожить батьків. Проте лікарі твердять, що причин для турботи у більшості випадків немає: це явище є фізіологічним і не має нічого спільного із гепатитом. Зазвичай всі симптоми жовтяниці проходять за декілька днів.

Що таке неонатальна, або фізіологічна жовтяниця? Які її ознаки?

Для неонатальної жовтяниці характерне помітне пожовтіння шкіри дитини, а також її склер та слизових. Це викликане підвищенням рівня білірубіну в крові, що є абсолютно нормальним та зустрічається у 60-80% новонароджених малюків.

До проявів фізіологічної жовтяниці належать:
  1. Пожовтіння обличчя та слизових малюка, зокрема білків очей.
  2. Розвиток симптомів на 2-4-й день після появи дитини на світ. Найчастіше у цей час вона ще знаходиться у пологовому будинку.
  3. Зникнення симптомів на 7-10-й день після народження.

Чому з’являється фізіологічна жовтяниця?

То чому ж у новонароджених дітей так підвищується рівень білірубіну, що вони жовтіють буквально на очах? Це відбувається через процес переналаштування системи гемоглобіну, який відбувається після народження немовляти. Справа у тому, що під час внутрішньоутробного розвитку в організмі плода переважає гемоглобін  F(HbF), який краще зв’язує кисень, ніж гемоглобін HbA. Після появи дитини на світ у її організмі починається інтенсивне руйнування  HbFдля отримання можливості синтезу HbA. Побічна реакція від цього розпаду – формування непрямого білірубіну. Печінка новонародженого при цьому ще не має достатніх зв’язуючих властивостей, тому концентрація білірубіну в крові зростає. Звідси і симптоми жовтяниці.

Існує така закономірність – у недоношених дітей жовтяниця виникає частіше, тому що їх ферментні системи більш слабкі, ніж у доношених малюків, вони повільніше виводять білірубін з організму.

Динаміка поширення жовтого кольору по шкірі новонародженого

Щоб оцінити важкість жовтяниціЖовтяниця у новонародженого: що це за хвороба, чи варто турбуватися? та необхідність її лікування, необхідно проаналізувати етапність та інтенсивність розповсюдження жовтого кольору по шкірі дитини. Для цього лікарі в усьому світі використовують шкалу Крамера. Зазвичай відбувається так: жовтий колір спочатку проявляється на шкірі обличчя дитини, потім може розповсюдитися на груди, живіт та кінцівки малюка, ілюструючи ступінь росту рівня білірубіну у сироватці крові.

Етапність розповсюдження жовтяниці відповідно до шкали Крамера

Зона на тілі новонародженого Орієнтовний рівень білірубіну в крові, мкмоль/л
Обличчя 100
Груди 150
Живіт 200
Руки і ноги (плечі, передпліччя, стегна, ікри) 250
Ступні та долоні >250

Реальні причини для турботи – це розповсюдження жовтого кольору шкіри на 4-ту зону на 2-гу добу життя дитини та на 5-ту зону через 48 годин після народження малюка. Тоді без лікування не обійтися.

Лікування жовтяниці у новонароджених

Зазвичай фізіологічна жовтяниця проходить сама та не потребує лікування. Проте якщо є показники, які непокоять лікарів, вона лікується ще в пологовому будинку за допомогою сеансів фототерапії, коли малюка розміщують під спеціальними лампами.

Після виписки дитини додому їй треба забезпечити нормальні умови життя та дотримуватися режиму: гуляти на свіжому повітрі, правильно її годувати. Найкраща профілактика жовтяниці – раннє прикладання малюка до грудей, адже грудне молоко сприяє швидкому виведенню білірубіну з дитячого організму.

Лікарі застерігають: якщо впродовж двох тижнів після виписки з пологового жовтяниця не проходить, необхідно звернутися за медичною допомогою. У цьому випадку знадобляться додаткові лабораторні обстеження дитини, і питання про її лікування буде вирішуватися в індивідуальному порядку.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм