Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Розеола у дитини: чому не варто боятися цієї хвороби?

Розеола у дитини: чому не варто боятися цієї хвороби?Розеола – це гостра вірусна інфекція, яка викликається особливим вірусом. Виникає хвороба виключно у дітей, проявляється триденним значним підвищенням температури тіла без будь-яких інших симптомів та висипанням по всьому тілу, яке з’являється приблизно на 4-й день хвороби. Незважаючи на лякаючі та незрозумілі для батьків симптоми, розеола не вважається небезпечною хворобою.

Причини та симптоми розеоли

Розеола ще називається раптовою екзантемою. Її викликає вірус герпесу шостого типу. На розеолу хворіють діти віком від 6 місяців до 3-4-х років. Проте найчастіше хвороба спіткає діток у віці близько 1 року. Раптову екзантему дуже часто не діагностують: спочатку ставлять діагноз ГРВІ, а потім висипання розцінюють як алергію на медикаменти. Проте світова статистика стверджує, що розеола – досить поширене дитяче захворювання.

До головних симптомів розеоли належать наступні:
  1. Гостре значне підвищення температури тіла. Особливість лихоманки у її тривалості: впродовж 3-х діб температура залишається стабільно високою (до 39°С і вище), її дуже важко збивати за допомогою жарознижуючих засобів.
  2. Різке зниження температури тіла на 4-ту добу протікання хвороби.
  3. Висипання на спині, животі та грудях дитини, що виникають на 4-й день хвороби одночасно зі зниженням температури. Висипання блідо-рожеві, вони не сверблять, розмір плям – 3-5 мм, деякі з них можуть бути оточені блідою каймою. Ноги, руки на лице вільні від висипань. Приблизно через 2 доби плями зникають із тіла дитини, не залишаючи слідів по собі.

Як лікувати розеолу?

Розеолу часто плутають з ГРВІ, краснухою чи алергічною реакцією, тому правильний діагноз ставлять досить рідко. Точного підтвердження розеоли не дає і аналіз крові, тому хворобу можна встановити лише симптоматично.

Лікувати розеолу слід так само, як і звичайну ГРВІ. Тобто, давати дитині багато пити теплої рідини, збивати температуру парацетамолом чи ібупрофеном. Ніяких додаткових ліків допомога при розеолі не потребує. Для лікування висипання жодних медикаментів не треба, вона пройде сама через 2 дні.

Незважаючи на те, що раптова екзантема – досить легка хвороба, яка рідко дає ускладнення, батькам її дуже важко пережити спокійно. Це й недивно: мова йде про зовсім малу дитину, яка 3 дні без жодної видимої причини дуже сильно температурить, а коли жар вже нарешті спав, її тіло покривається висипаннями. Звичайно, сидіти і не давати жодних ліків у такій ситуації просто неймовірно складно. Тому велика відповідальність за правильний діагноз лежить на педіатрі чи сімейному лікареві, він повинен все адекватно оцінити, пояснити батькам та заспокоїти їх. На жаль, таке відбувається вкрай рідко, і за 5-6 днів хвороби дитина з’їдає та випиває купу абсолютно непотрібних ліків.

Можливі ускладнення від розеоли

Головне ускладнення на фоні розеоли – фебрильні судоми через надто високу температуру, які можуть виникати у дітей. У такому разі слід терміново викликати швидку допомогу.

Також ймовірні такі мікробні ускладнення, як отити, пневмонії, бронхіти через загальне зниження імунітету. Хоча такі випадки фіксуються рідко.

У середньому розеола проходить через 5-7 днів без особливих лікувальних заходів. Діти старше 5 років практично ніколи не хворіють на раптову екзантему.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм