Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коли потрібно видаляти аденоїди?

Коли потрібно видаляти аденоїди?Аденоїдами називаються патологічно збільшені мигдалини носоглотки. Через аденоїди людині важко дихати носом, у неї може знизитися слух, вона може часто хворіти на ГРВІ. Найчастіше від аденоїдиту (запалення аденоїдів) страждають діти. Тому лікарі іноді рекомендують видалити аденоїди у дитини. Коли це потрібно робити?

Фактори, які впливають на розвиток аденоїдиту

Запалення аденоїдів викликають стафілококи, стрептококи, пневмококи і аденовіруси. Часті аденоідіти є наслідком:
  • спадкової схильності до захворювання;
  • перенесених інфекцій, таких як кашлюк, скарлатина, кір;
  • імунодефіциту;
  • алергічних захворювань.

Ступені розростання аденоїдів

Лікарі виділяють три ступені розростання аденоїдів. При першій стадії аденоїди не заважають носовому диханнювдень, але не дають нормально дихати під час сну, в горизонтальному положенні.

При другій стадії дихання утруднюється і вдень, і вночі. Через це дитина часто ходить вдень з відкритим ротом, а вночі хропе.

При третій стадії дихати носом стає практично неможливо.

Діагностика і лікування

Діагностує збільшення аденоїдів ЛОР. Робить він це під час огляду пацієнта за допомогою пальпації носоглотки. Також лікар може застосувати процедури задньої риноскопії, ендоскопії носоглотки, рентгена навколоносових пазух.

Лікування безпосередньо залежить від ступеню розростання аденоїдів. При першому ступені може допомогти консервативне лікування: краплі в ніс, промивання носа, лазеротерапія. При другій, а особливо третій стадії показано хірургічне видалення аденоїдів.

Можливі ускладнення

Якщо аденоідіти лікувати неправильно, вони можуть провокувати постійні ангіни, фарингіти, трахеїти, бронхіти. Також через збільшених аденоїдів може погіршитися слух через закупорку слухової труби. Аденоїдит буває причиною хронічного синуситу через закупорки отворів пазух носа.

Крім того, існує таке поняття, як «аденоїдне обличчя». Через те, що дитині важко дихати носом, вона тримає рот постійно відкритим, через що з часом деформується форма обличчя. У дитини обличчя витягується через подовження верхньої щелепи, рот постійно напіввідкритий, верхні різці виступають вперед, можуть викривлятися. Результат - неправильний прикус і характерний вираз обличчя.

Коли краще все-таки видалити аденоїди?

Після 10-ти років проблема аденоїдів зазвичай зникає. Тому якщо у дитини 1-я стадія, яку легко лікувати і контролювати, з видаленням можна не поспішати.

Якщо ж у дитини 2-а і 3-я стадія аденоїдів, потрібно серйозно розглянути питання їх видалення, щоб не нашкодити здоров'ю і зовнішньому виглядом дитини. У цьому питанні потрібно проконсультуватися з кваліфікованим лікарем і прислухатися до його точки зору.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм