Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гайморит і фронтит: у чому різниця?

Гайморит і фронтит: у чому різниця?Запалення слизової оболонки навколоносових пазух називається синуситом, який має декілька різновидів в залежності від локалізації запального процесу. Найчастіше у людей виникає гайморит, за ним слідує фронтит. У чому ж різниця між цими хворобами?

Гайморит та фронтит: симптоми

Гайморит – це запалення верхньощелепних (гайморових) пазух носа, що розташовані під очима.

Фронтит – це запалення лобових пазух носа, розташованих над очима та бровами.

Обидві хвороби виникають під впливом бактерій або вірусів, через запалення розвивається набряк, звуження судин. Симптоми гаймориту та фронтиту схожі, до їхніх спільних проявів належать:
  • в’ялість, слабкість;
  • головний біль, іноді дуже сильний;
  • зниження апетиту;
  • періодичне підвищення температури тіла;
  • утруднення дихання;
  • виділення слизу з носу, часто з гноєм.
Якщо хворобаГайморит і фронтит: у чому різниця? протікає в легкій формі, хворий буде думати, що просто втомився. Але за умови утворення та накопичення великої кількості гною людина  в повному обсязі відчує на собі всі симптоми інтоксикації.

Часто при гаймориті та фронтиті ураження зазнає одна пазуха, тоді симптоми яскравіше будуть проявлятися саме з її сторони.

Хоч ці хвороби і схожі, є й відмінності у їхніх симптомах, а саме:
  1. Локалізація та інтенсивність болю. Фронтит викликає сильний біль в області чола, найбільш інтенсивним він буде трохи вище перенісся. Біль посилюється під час руху головою, при вібрації, навіть незначних коливаннях тіла (наприклад, у машині). При гаймориті боліти буде збоку від носа, в області вилиць, у скронях. Неприємні відчуття посилюються під час нахилів голови.
  2. Наявність виділень з носу. Гайморит зазвичай викликає виділення з носу слизу, який спочатку є прозорим, а потім жовто-зеленим з гноєм. Фронтит в основному викликає лише закладеність носу, слиз при цьому може і не виділятися зовсім.
  3. Зовнішній набряк. Гайморит викликає набряк під очима, може запухати нижня повіка. Через фронтит набрякає верхня повіка, область чола та над бровами.

Характерні ознаки гаймориту

До характерних ознак гаймориту належать:
  • Посилення болю під час нахилу голови та навіть повороту тулуба.
  • Гугнявість голосу.
  • Сильне зниження апетиту.

Характерні ознаки фронтиту

До характерних ознак фронтиту належать:
  • Неприємні відчуття під час погляду на джерело світла, біль передається на очі.
  • Поява ниючого болю під час простукування області чола.
  • Посилення болю під час натискання на м’які тканини над бровами.

Що робити при появі симптомів гаймориту чи фронтиту?

Точно діагностувати будь-який вид синуситу можна лише за допомогою рентгену навколоносних пазух. На знімку гній буде визначатися як рідина, і буде чітко видно локалізацію запалення. Якщо є симптоми гаймориту, фронтиту чи іншого виду синуситу, краще терміново звернутися до лікаря-отоларинголога або терапевта, адже ускладнення від цих хвороб можуть бути вкрай важкими: від запалення очей до менінгіту та сепсису (зараження крові).

Оскільки наслідки не до кінця вилікуваного синуситу є важкими, він передбачає комплексну терапію. Зазвичай це вживання антибіотиків, протизапальних препаратів, крапель в ніс. Якщо після проходження курсу лікування симптоми хвороби не зникають, слід повторно звернутися до лікаря, можливо, знадобиться додаткова фізіотерапевтична терапія або ж навіть оперативне втручання. Хоча останнє роблять лише за крайньої необхідності, підходять до цього питання вкрай зважено.

Будь-яке запалення, особливо гнійне – це небезпека для організму. І гайморит, і фронтит потребують лікування, і чим раніше його почати, тим краще.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм