Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Синусит: гострий та хронічний перебіг хвороби

Синусит: гострий та хронічний перебіг хворобиСинуситом називається запалення придаткових пазух носу, яке виникає як ускладнення при нежиті, грипі та інших інфекційних хворобах. Найчастіше гострий синусит виникає через вірус, проте буває й так, що хворобу викликає бактерія. Хронічний синусит може виникнути як наслідок алергічної реакції на цвілеві грибки.

Симптоми синуситу

Синусит буває гострим та хронічним. І якщо для першого характерний гострий перебіг хвороби, то від другого людина може страждати дуже довго, він буде то затухати, то знову проявлятися. Провокуючим фактором може бути будь-яка аномалія носових ходів у людини, що буде сприяти застою секрету в синусах (придаткових пазухах).

Головний симптом синуситу – неприємне відчуття у носі, переніссі чи/або над оком, які з часом стають все сильнішими й сильнішими. Біль стає інтенсивнішими ввечері, особливо перед сном. Якщо хвороба прогресує, він втрачає свою локалізацію, і у людини починає досить сильно боліти голова. Якщо запалення одностороннє, голова буде боліти саме з його сторони.

Тож до симптомів синуситу відносять:
  • біль у носі, переніссі;
  • головний біль;
  • закладеність носу;
  • утруднення дихання;
  • поява гугнявості в голосі;
  • сильний нежить;
  • прозорі чи гнійні виділення з носу (жовтого чи зеленого кольору);
  • підвищена температура тіла (до 38°С та вище);
  • погане самопочуття, слабкість, швидка втомлюваність;
  • відсутність апетиту;
  • порушення сну.

Лікування синуситу

Щоб правильно лікувати синусит, слід спочатку поставити відповідний діагноз. Він встановлюється на основі характерних симптомів та проведених процедур. Для цього лікар може направити пацієнта на рентгенографію навколоносових пазух, на проходження ядерно-магнітного резонансу, УЗД та КТ навколоносових пазух. Щоб виключити можливі ускладнення синуситу можна провести процедури КТ та МРТ головного мозку.

Медикаментозне лікування синуситу – це застосування місцевих протинабрякових засобів (спреїв, крапель). Це судиннозвужуючі препарати, із застосуванням яких слід бути обережним: звикання до них може призвести до іншої проблеми – медикаментозного риніту. Тож варто чітко дотримуватися рекомендацій лікаря з цього приводу.
Якщо синусит має бактеріальне походження, його лікують антибіотиками. Для лікування хвороби застосовують також фізіотерапевтичні процедури.

Трапляється, що синусит знаходиться на такій запущеній стадії, що вилікувати його можна лише хірургічним шляхом: для усунення гнійного вмісту пазух носу роблять спеціальну пункцію (прокол). Таким чином гній викачується, після чого людині вводяться антибактеріальні та протизапальні препарати. Іноді замість такого методу пацієнту встановлюють спеціальний катетер, через який можна проводити щодення промивання.

Профілактика та ускладнення синуситів

Оскільки синусит – це ускладнення основної хвороби, його профілактика полягає у своєчасному та правильному лікуванні ГРВІ, грипу чи іншого інфекційного захворювання. Також до частих синуситів призводить викривлення носової перегородки, тому, якщо є така можливість, краще її виправити.

Синусит у свою чергу також може потягнути за собою досить серйозні ускладнення, такі як: запалення зорового нерву, менінгіт, остеомієліт. Тож ні в якому разі не можна залишати його недолікованим.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм