Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чи може ангіна призвести до проблем із серцем? Тяжкі ускладнення від цієї хвороби

Чи може ангіна призвести до проблем із серцем? Тяжкі ускладнення від цієї хворобиАнгіна – це інфекційна хвороба, яка супроводжується запаленням піднебіння, язикової та носоглоткової мигдалин. Медична назва ангіни – гострий тонзиліт. Найчастіше при цьому захворюванні запалюються мигдалини піднебіння, а збудником хвороби у більшості випадків є стрептокок грипи А.

Ангіна – досить складне та небезпечне захворювання, яке обов’язково потрібно лікувати за призначенням лікаря. Після перенесеного тонзиліту можуть розвинутися дуже серйозні ускладнення, які будуть впливати на роботу серця, нирок, суглобів тощо. Ускладнення можуть з’явитися через неправильне чи несвоєчасне лікування, самолікування. Відбувається наступне: антитіла, що виробляються організмом по відношенню до бактерій, які спричинили ангіну, починають вражати сполучні тканини органів та суглобів. Ось чому самолікування при тонзиліті неприпустиме. Ангіну неможливо вилікувати без антибіотиків, інакше бактерії не будуть подолані, що й призведе до ускладнень.

Ускладнення на серце після ангіни

Ускладнення на серце – найчастіше ускладнення після нелікованої ангіни. Зустрічаються різні ураження серцевого м’яза, найпоширеніше з яких – ревматизм серця. Ускладнення розвивається саме тоді, коли ревматичний процес починає захоплювати клапани серця, що призводить до швидкого розвитку різних пороків серця.
Ще одне доволі поширене ускладнення – запалення серцевого м’язу, що називається міокардитом. Він має наступні симптоми: біль у серці, аритмія, задишка.
Підступність гострого тонзиліту полягає в тому, що ускладнення зазвичай проявляються не відразу, а через тиждень, а іноді й місяць після того, як людина думала, що вже вилікувалася. Найчастіше ускладнення бувають у тих пацієнтів, які перенесли хворобу «на ногах», а не вдома у ліжку.

Ускладнення на нирки після гострого тонзиліту

Ангіна може стати поштовхом для ускладнень в роботі органів сечостатевої системи. Найпоширеніші ускладнення на нирки такі: гламерулонефрит (запалення ниркових клубочків) та пієлонефрит (бактеріальне запалення нирок). При цих хворобах людина буде відчувати наступні симптоми: біль в області нирок, висока температура, озноб. Якщо такі запалення не лікувати, може розвинутися навіть ниркова недостатність.
Ускладнення на нирки виникає також не одразу, а через 1-4 тижні після перенесеної ангіни.

Ускладнення на суглоби після ангіни

Одне з найпоширеніших ускладнень після тонзиліту – ревматизм. При розвитку цього захворювання суглобів спостерігається підвищення температури тіла, виникає головний біль, погіршується загальне самопочуття. З’являються болі у суглобах, які переходять з одного суглоба на інший, у хаотичному порядку. Суглоби можуть припухнути, шкіра в їх області червоніє та стає гарячою на дотик, загальна рухливість стає обмеженою через гострий біль. Такий стан продовжується декілька тижнів, потім зазвичай все проходить.

Гострий тонзиліт може призвести і до ускладнення на місцеві органи. До них відносять паратонзиліт, набряк гортані, заглотковий абсцес, хронічний тонзиліт. Кожна з цих хвороб лікується по-різному і обов’язково потребує звернення за консультацією до лікаря.

Ангіна – це не лише неприємна, але й доволі небезпечна хвороба. Тому при її виникненні необхідно забути про самолікування та чітко слідувати рекомендаціям лікаря, щоб прискорити процес видужування та не допустити страшних ускладнень.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм