Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Таргетна терапія та її роль у боротьбі з раком

Таргетна терапія та її роль у боротьбі з ракомРак – це одна з найбільш поширених причин смертності у світі, тому вчені та лікарі не втомлюються шукати шляхи його подолання. Одним з досить ефективних способів боротьби з онкологічними хворобами сьогодні є таргетна терапія. У чому полягає її суть, якими є переваги та недоліки даного методу лікування?

Що таке таргетна терапія?

Таргетна терапія – це лікування онкохворих пацієнтів на основі принципів молекулярної медицини. Її суть у наступному: спеціальні препарати блокують ріст ракових клітин за допомогою втручання у механізм дії певних цільових (таргетних) молекул, необхідних для росту пухлини.  

Препарати, які призначають пацієнту, діють на молекулярному рівні, пригнічуючи механізм розвитку злоякісного новоутворення. За допомогою таргетної терапії можна впливати не лише на пухлину, а й на метастази, що є справжнім проривом у лікуванні раку. Метастази під дією ліків перестають рости, а потім повністю зникають. Мета таргетної терапії – впливати лише на ракові клітини, не зачіпаючи здорові, тому організм її зазвичай переносить значно краще, ніж, наприклад, традиційну хіміотерапію. Таргет у перекладі з англійського означає ціль, мішень.

Як уже було зазначено, головна відмінність таргеної терапії від хіміотерапії в наступному: вона не впливає на здорові клітини. Це і є найбільшою перевагою методики, адже пацієнт зазвичай нормально переносить лікування. Проте не можна говорити, що таргетна терапія є абсолютно нешкідливою для організму. Вона має ряд побічних ефектів.

Побічні ефекти таргетної терапії

Навіть не дивлячись на те, що таргетна терапія є менш токсичною, ніж хіміотерапія, вона може мати наступні побічні ефекти:
  • Діарея.
  • Хвороби печінки (аж до розвитку гепатиту).
  • Висипання на шкірі, вугрі.
  • Підвищений артеріальний тиск.
  • Проблеми зі згортанням крові.
  • Хронічне відчуття втоми.
  • Нудота.
  • Біль у суглобах.
  • Порушення репродуктивної функції.
  • Сухість шкіри.
  • Зміни у структурі волосся та нігтів.

Що можна очікувати від таргетної терапії в майбутньому?

Таргетну терапію лікарі в усьому світі вважають одним з найбільш прогресивних методів лікування раку. Вона дає надію на повне одужання онкохворих пацієнтів не лише на ранній стадії розвитку хвороби. За допомогою таргетної терапії уже сьогодні можна успішно долати рак третьої та навіть четвертої стадії, оскільки певні препарати ефективно борються не лише з пухлинами, а й з метастазами. Зараз найкраще таргетна терапія лікує рак нирок, печінки, шкіри (меланому), кишечника, молочних залоз. Також відмічається певний прогрес у лікування раку щитоподібної залози, який взагалі погано піддається медикаментозній терапії.

Вчені не зупиняються на досягнутому та працюють над вдосконаленням існуючих препаратів, розробкою нових, більш ефективних та менш шкідливих для організму. Для цього проводиться багато клінічних досліджень, вивчаються особливості та можливості молекулярної медицини.

Таргетна терапія – це одна з головних надій людства на повне подолання раку. Головний її недолік нині – досить висока вартість препаратів, які є для багатьох хворих фінансово недоступними. Також, на жаль, вона діє не на всі форми раку. Крім того, слід враховувати, що таргетну терапію для лікування онкологічних хвороб почали використовувати не так давно, а отже, усі її можливі побічні дії, особливо у віддаленій перспективі, до кінця не вивчені. Проте однозначним є одне - таргетна терапія дає надію онкохворим пацієнтам на майбутнє.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм