Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Травми очей та їх лікування

Травми очей та їх лікування Травмувати очі можна в багатьох ситуаціях: на роботі, при заняттях спортом, на прогулянці й навіть вдома. Неприємність може трапитися навіть у той момент, коли ви відчуваєте себе в цілковитій безпеці. Звичайно, при серйозних пошкодженнях лікування очей необхідно довірити фахівцям, проте є випадки, коли першу допомогу можна надати собі самостійно.

Травми очей діляться на дві категорії: механічні пошкодження та опіки очей. Механічні пошкодження відбуваються ударом тупим або гострим предметом. У більш складних випадках може статися проникаюче поранення, в результаті чого пошкоджуються тканини ока, з’являється різкий біль, сльозотеча, а очне яблуко заливається кров’ю. Це досить небезпечне травмування, адже якщо пошкоджується очне яблуко та кристалик, то людина може повністю втратити зір.

Якщо проникаючого поранення не було, а тільки сильний удар, він може спровокувати такі наслідки як травматична катаракта, відшарування або розрив сітківки, крововиливи всередині ока.

Також в око може просто потрапити щось дріб’язкове, таке як пісок або комаха. Але і подібна дрібниця провокує серйозний дискомфорт.

Опіки очей бувають декількох видів:
  • Термічні, викликані дією полум’я, кип’ятка, гарячого масла.
  • Хімічні – спровоковані попаданням в очі кислот або лугів.
  • Променеві – дією ультрафіолетових або рентгенівських променів.
Тяжкість кожного з випадків буде залежати від кількості речовини, що потрапила в око, від його температури та тривалості контакту. При несвоєчасному зверненні до лікарів, навіть найкраща офтальмологічна клініка може виявитися безсилою, тому при серйозному травмуванні очей головне – не втрачати час.

Перша допомога при травмах очей

Якщо трапилася така неприємність як травмування очей, потрібно знати, чим можна допомогти собі в перші хвилини після травми.

Перша допомога при механічних пошкодженнях очей та попаданні в них чужорідного тіла:
  • Обережно промийте очі теплою водою, щоб забрати можливий бруд або сторонні предмети.
  • Відтягніть повіку, щоб подивитися, чи не залишилося чужорідне тіло та чи можливо його видалити.
  • Якщо предмет застряг в рогівці, витягнути самостійно його не вдасться.
  • Іноді покращують ситуацію дезінфекційні краплі, які закапують в очі.
  • Якщо біля ока утворилася рана, обробіть її антисептичними засобами.
  • Прикладіть до місця удару лід або холодний предмет.
Якщо ці маніпуляції не приносять полегшення, біль не згасає та ви помічаєте погіршення зору – терміново зверніться до лікаря.

При опіках очей алгоритм дій майже ідентичний. Очі теж слід промити, можна закапати дезінфекційним розчином і накласти стерильну пов’язку.

Чи можна запобігти травми очей

Іноді травмувати очі можна абсолютно випадково, і передбачити або запобігти проблемі неможливо. Інша справа, якщо ви працюєте на виробництві, де є високий ризик травм очей. Працівники таких заводів, де спостерігається високий рівень пилу, де експлуатується небезпечне обладнання, обов’язково повинні носити захисну екіпіровку: окуляри, шоломи, маску.

Якщо ви працюєте в місці, де можливі бризки металу, стружки, іскор – аналогічно треба бути вкрай обережним і не нехтувати додатковим захистом для очей.

У будь-якому випадку, якщо неприємність все-таки трапилася, не зволікайте з візитом до офтальмолога. Краще звернутися саме в центр офтальмології, де всі лікарі спеціалізуються виключно на проблемах з очима. Можливо доведеться пропити курс антибіотиків, або навіть вирішувати проблему хірургічним втручанням. Тільки кваліфікований офтальмолог допоможе правильно поставити діагноз і ефективно пролікувати ваші очі.

Источник: itmed.org  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм