Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Раптова втрата зору: можливі причини

Раптова втрата зору: можливі причиниКоли людина раптово втрачає зір, це завжди страшно. Адже невідомо, чому так трапилося, чи повернеться здатність бачити, коли це станеться? В голові виникає купа питань, на які треба отримати термінові відповіді. Тож якими можуть бути причини раптової сліпоти?

Чому може настати раптова втрата зору?

Причин раптової сліпоти є декілька, основні наступні:
  1. Захворювання, яке провокує ураження сітківки ока.
  2. Гостра непрохідність центральної артерії в сітківці ока.
  3. Гемофтальм – сильний крововилив у скловидне тіло ока.
  4. Черепно-мозкова травма.
  5. Порушення мозкового кровообігу.
  6. Дуже сильний нервовий стрес.
Особливість даної патології в її раптовості: хвилину назад людина все нормально бачила, а вже в даний момент повністю втратила зір. Це дуже лякає, призводить до паніки.

Якщо говорити про гостру непрохідність артерії сітківки, найчастіше її причиною є спазм кровоносних судин або тромбоз артерії. У такому разі до групи ризику належать люди, що страждають на гіпертонію та інші хвороби серцево-судинної системи. Якщо постраждалий входить до групи ризику та у нього є помітний крововилив в оці, слід зробити наступне: дати йому під язик нітрогліцерин та терміново викликати швидку медичну допомогу. Втрата зору може бути одним із симптомів набагато небезпечнішого стану, який загрожує життю людини (наприклад, інсульту чи інфаркту).

При порушенні мозкового кровообігу у хворого теж іноді настає раптова втрата зору, за умови одночасного ураження потиличних часток головного мозку. До групи ризику входять гіпертоніки та особи, які отруїлись хімікатами чи іншими отруйними речовинами. У такому разі у постраждалого буде спостерігатися відсутність реакції зіниці на світло, втрата координації та з часом сліпота, повна чи часткова.

Також трапляється, що втрата зору є наслідком сильного стресу та нервового перенапруження. Коли стан людини є гостро істеричним, вона довго нервується, кричить, плаче, її нервова система може відповісти втратою зору та свідомості. У такому разі допоможе заспокійливий засіб та виклик швидкої допомоги.

Якою буває раптова сліпота?

Раптова втрата зору має декілька різновидів, а саме:
  • Проміжна сліпота – виникає через емболію (непрохідність) артерії ока. Зазвичай вона має тимчасовий характер, через деякий час зір відновлюється.
  • Оптична невропатія – розвивається при порушенні кровообігу зорового нерву. Також зазвичай є тимчасовим явищем.
  • Скроневий артеріїт – патологія, яка потребує своєчасного лікування, інакше пацієнт назавжди втрачає зір. Перші симптоми даної хвороби – шум в голові та відчуття пульсації у скронях.
  • Ішемічна оптична невропатія – трапляється у діабетиків. У даному випадку втрата зору – це лише симптом, який свідчить про загострення основної хвороби – цукрового діабету.
  • Часткова втрата зору – найчастіше страждає одне око. У хворого раптово починає відшаровуватися клітковина ока, що й провокує втрату зору. Перший симптом патології – мігрень. До групи ризику потрапляють пацієнти, які перенесли інсульт, та ВІЛ-інфіковані.
Раптова втрата зору – це стан, який потребує термінового звернення за медичною допомогою. У більшості випадків здатність бачити можна поновити, але для цього необхідне своєчасне та грамотне лікування, а також встановлення правильного діагнозу.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм