Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке синдром сухого ока? Як зарадити проблемі?

Що таке синдром сухого ока? Як зарадити проблемі?На очі в сучасному житті йде колосальне щоденне навантаження. Це робота за комп’ютером, використання гаджетів, перегляд телевізійних програм, читання. Для всіх цих процесів необхідні очі, тож недивно, що звернення до офтальмологів за останні роки стали значно поширенішими, ніж раніше. Одна з найбільш розповсюджених патологій, пов’язаних із зором, називається «синдром сухого ока». Що ж це, чи можливо цього уникнути?

Причини та симптоми синдрому сухого ока

Синдром сухого ока – це стан, при якому у людини виробляється недостатня кількість сльозової рідини. На поверхні ока постійно є тонка сльозова плівка, яка полегшує рух повік поверхнею очного яблука, захищає око від пересихання, живить рогівку та захищає око від інфекції. Також сльози змивають алергени, дрібні часточки пилу, прискорюють загоєння ушкоджених очей. При синдромі сухого ока відбувається або недостатнє вироблення сліз, або ж занадто швидке випаровування сльозової плівки з поверхні ока.

До причин синдрому сухого ока належать наступні:
  1. Хвороба Шегрена, за якої відбувається ураження залоз організму, у даному випадку сльозових. Ця хвороба є супутньою до ревматоїдного артриту, вовчаку та інших важких захворювань.
  2. Гормональні зміни в організмі через вагітність, грудне вигодовування, клімакс.
  3. Неврологічні розлади чи деформація повік, що призводить до неповного змикання очної щілини.
  4. Деякі лікарські засоби, такі як антидепресанти, протизаплідні таблетки, краплі для очей, що містять кортикостероїди тощо.
  5. Контактні лінзи. Коли лінза підсихає, вона поглинає вологу зі сльозової рідини.
  6. Систематичний вплив на очі вітру, сухого повітря, пилу, тютюнового диму, кондиціонерів.
  7. Офісний тип роботи. Коли людина дивиться на екран комп’ютера чи читає, у неї знижується частота кліпання, що заважає сльозовій плівці вчасно поновлюватися, а рогівці зволожуватися.
  8. Дефіцит вітаміну А. Якщо в організмі не вистачає вітаміну А, це може призвести до специфічних змін рогівки ока та синдрому сухого ока.
До симптомів синдрому сухого ока належать:
  • періодичне відчуття чужорідного тіла в очах, піску, сухості;
  • печіння, свербіж очей;
  • світлобоязнь;
  • почервоніння очей;
  • сльозотеча (виникає як компенсаторна реакція організму на сухість очей);
  • періодичні кон’юнктивіти та інші запальні процеси очей;
  • мікроерозії на рогівці ока, які можуть розвинутися у виразку рогівки.

Лікування синдрому сухого ока

Якщо з’явилися перші симптоми хвороби, варто звернутися за допомогою до лікаря, адже її наслідки можуть бути важкими. За відсутності адекватного лікування ознаки синдрому будуть наростати, виникатимуть часті запалення, інфекції очей, утворюватимуться ерозії. Результат – погіршення зору аж до його втрати. Тож зволікати не варто.

Офтальмолог повинен провести огляд очей пацієнта за допомогою спеціальної щілинної лампи, оцінити сльозопродукування та стабільність сльозової плівки. Основа лікування – забезпечення очам адекватного зволоження. Лікар призначить спеціальні препарати, за наявності супутніх інфекцій ще додасть антибіотики в краплях та/чи мазях.

Інколи випадок буває настільки важким, що необхідне хірургічне втручання, наприклад, тампонування сльозових протоків. За допомогою такої операції сльозова рідина не потрапляє до сльозових протоків, й око лишається зволоженим. Якщо ж причина синдрому сухого ока в неповному змиканні щілини очей, допомогти може пластика повік.

Іноді побороти синдром сухого ока допоможуть прості профілактичні заходи. Слід:
  • неухильно дотримуватися режиму носіння контактних лінз, правильно за ними доглядати;
  • з обережністю ставитися до вживання деяких медичних препаратів;
  • давати очам періодично відпочивати від роботи за комп’ютером, робити спеціальну гімнастику органів зору;
  • правильно харчуватися задля уникнення дефіциту вітаміну А.
Краплі можуть допомогти лише зняти симптоми проблеми, а для її усунення варто розібратися з причинами виникнення синдрому сухого ока.

Читайте також: Сидром сухого глаза.

 Автор: Ольга Купріянова 
© 
Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм