Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Косоокість та засоби її лікування

Косоокість та засоби її лікуванняКосоокість – це доволі поширена офтальмологічна хвороба, особливо серед дітей 2-3-річного віку. За цього стану одне або обидва ока відхиляються від центральної вісі, і це стає видно неозброєним оком. Очі косоокої людини не можуть сфокусуватися на предметі, дивляться не в одну, а в різні сторони.

Чому виникає дана хвороба?

До причин косоокості належать:
  • травмування та хвороби інфекційного характеру, які уражують головний мозок;
  • запальні, судинні чи пухлинні зміни в очних м’язах;
  • короткозорість, далекозорість;
  • вроджені захворювання та пологові травми;
  • підвищені психічні та фізичні навантаження;
  • зорові перенавантаження у дітей.

Види косоокості

Косоокість буває співдружня та паралітична.

За співдружньої косить то одне, то інше око, при цьому кут їхнього відхилення від центру майже однаковий. Цей вид даної недуги частіше за все притаманний дітям, він пов’язаний із будовою ока, може передаватися у спадок.

Паралітична косоокість розвивається через ушкодження очних м’язів або через ураження зорового нерву. За паралітичної косоокості косить здорове око, а не хворе. Коли людина щось роздивляється, її хворе око залишається майже нерухомим, а здорове, щоб усе побачити, значно відхиляється від центральної вісі.

Вияви косоокості є різними: око відхиляється до носу, скроні, вниз, вгору.

Наслідки косоокості

Цю ваду обов’язково помітять оточуючі: батьки, вихователі, вчителі, колеги по роботі. Також у людини із даною проблемою може почати двоїтися в очах, у неї може бути запаморочення свідомості, сильний головний біль. Все навколо людина бачить пласким, а не об’ємним, зір стає гіршим.

Косоокість, що розвинулася в дитинстві та не була вилікувана, може мати реальний вплив на психічне здоров’я людини, на порушення сприйняття навколишньої дійсності, на фізичний та розумовий розвиток дитини. Крім того, не варто забувати, що косооких дітей часто дражнять у дитячих колективах, що не може не залишити свій відбиток у маленькому серці.

Досить поширене ускладнення від цієї хвороби – амбліопія (так зване «ліниве око»). Мова йде про раптове і сильне погіршення зору у хворому оці. У підсумку людина залишається практично сліпою на одне око.

Як боротися із косоокістю?

Діагноз «косоокість» може поставити лише лікар-окуліст, використовуючи якісне офтальмологічне обладнання. Якщо виявлено паралітичну косоокість, необхідна консультація і лікаря-невропатолога.

У лікуванні косоокості важливу роль відіграє оперативність. Треба розуміти, що ця хвороба ніколи не пройде сама по собі, без медичної допомоги. У середньому курс лікування триває 2-3 роки, він вимагає сумлінного дотримання всіх рекомендацій та постійного нагляду лікаря.

Отже, до засобів лікування косоокості належать наступні:
  1. Носіння спеціальних окулярів. Якщо розвивається синдром лінивого ока, хворий носить окуляри, одне із скелець якого заклеєне. За таких умов хворе око опиняється в умовах постійного навантаження, і його очні м’язи починають працювати краще.
  2. Спеціальна гімнастика для очей – для створення навантаження на ослаблені групи м’язів хворого ока.
  3. Оперативне втручання. Цей метод застосовують при паралітичній косоокості та тоді, коли терапія не дає бажаних плодів.
Косоокість – це хвороба, з якою можна успішно боротися, але для цього буде необхідно багато часу та терпіння. Дуже важливо сумлінно виконувати настанови лікарів, і тоді проблема з часом відійде у минуле.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм