Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Глаукома – підступна хвороба очей. Симптоми та лікування глаукоми

Глаукома – підступна хвороба очей. Симптоми та лікування глаукомиГлаукома – це офтальмологічне захворювання, яке характеризується ураженням зорового нерву та сітчатки ока з випадінням значного поля зору, пов’язане, як правило, з підвищеним внутрішньоочним тиском. Підступність хвороби полягає в тому, що її симптоми виявляються дуже пізно, а без лікування вона з часом призводить до сліпоти.

У перекладі з грецької мови, глаукома означає зелений колір моря, адже уражене око людини на запущеній стадії даної хвороби часто вкривається мутною плівкою такого кольору. Це захворювання може виникнути у будь-якому віці, але найбільш характерне для людей похилого віку.

Симптоми та причини глаукоми

Більшість видів глаукоми, особливо на початкових стадіях, протікають без будь-яких ознак. Це і є дуже небезпечним, адже ураження зорового нерву стає незворотним, і вилікувати хворобу вже неможливо. Запідозрити глаукому можна за наступними симптомами:
  • звуження меж периферичного поля зору (погіршення бокового зору);
  • дефекти поля зору;
  • веселкові кола при погляді на джерело світла (виникають іноді);
  • погіршення зору в темну пору доби.
Гострота зору на початкових стадіях глаукоми не страждає, тому людина не підозрює, що небезпека вже поруч. Вчасно виявити цю хворобу може лише лікар-офтальмолог, тому людям після 40 років рекомендовані щорічні профілактичні огляди у цього спеціаліста.

На запущеній стадії захворювання виявляється гостро, такими симптомами:
  • раптове затуманення в очах;
  • різке зниження зору;
  • веселкові кола при погляді на джерело світла (виникають систематично);
  • біль в очах (чи в одному оці), що віддає у скроню;
  • нудота, блювота.
Чому ж розвивається глаукома? У здоровому оці постійно підтримується певний тиск (18-22 мм рт.ст.) завдяки балансу притоку та відтоку рідини. Під час глаукоми порушується циркуляція рідини, вона накопичується, і внутрішньоочний тиск починає рости. Зоровий нерв та інші структури ока при цьому відчувають підвищене навантаження, через яке кровопостачання ока порушується. Результат – атрофія очного нерву, зорові сигнали перестають надходити до головного мозку, людина гірше бачить аж до розвитку сліпоти.

Діагностика та способи лікування глаукоми

Своєчасна діагностика відіграє вирішальну роль у ефективній боротьбі з глаукомою. На консультації у лікаря-офтальмолога треба періодично вимірювати внутрішньоочний тиск. Також лікар детально обстежить очне дно та диск зорового нерву, проведе дослідження поля зору. Це все можна зробити лише за допомогою якісного та сучасного офтальмологічного обладнання.

Якщо глаукома значно розвинулася, ураження зорового нерву вже є незворотними. Лікарі можуть лише спробувати уповільнити процес втрати зору. На ранніх стадіях хвороба піддається лікуванню. Медикаментозні засоби направлені на зниження внутрішньоочного тиску. Хірургічні методи лікування глаукоми також широко застосовуються в медичній практиці. У залежності від форми хвороби, можна виконати операцію непроникаючої глибокої склеректомії, яка дозволить відновити природний баланс рідини в оці, чи метод видалення прозорого кришталику з імплантацією інтраокулярної лінзи (застосовується, коли розмір кришталику не відповідає величині ока).

Глаукома – це одна з найпоширеніших причин повної втрати зору людиною. Тому за найменших проблем із очами варто одразу ж звертатися до офтальмолога, а також не нехтувати профілактичними оглядами у цього лікаря. Запобігти сліпоті можна лише за умови своєчасної діагностики хвороби.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм