Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому червоніють очі: вірусний, бактеріальний та алергічний кон’юнктивіт

Чому червоніють очі: вірусний, бактеріальний та алергічний кон’юнктивітКон’юнктивіт – одне з найбільш розповсюджених офтальмологічних захворювань. Воно проявляється почервонінням очей та неприємними виділеннями з них. Наші очі хворіють так само, як й інші органи, і причини цих захворювань можуть бути різними.

Найчастіше кон’юнктивіт викликається вірусами або бактеріями. Отже, в чому ж різниця і як це впливає на лікування?

Види кон’юнктивіту та способи його лікування

Вірусний кон’юнктивіт викликається вірусом. Хвороба протікає не дуже важко: з’являються виділення з очей, які не мають забарвлення. При вірусному кон’юнктивіті можуть проявлятися такі симптоми, як закладений ніс, наявність виділень з носу, утруднене дихання. Неприємним проявом хвороби є напухання повік, больові відчуття під час потрапляння в очі яскравого світла.

Бактеріальний кон’юнктивіт проявляється гнійними виділеннями з очей, їхнім почервонінням, припухлістю. При ньому око вражає бактерія, а не вірус, а це значно серйозніше. Особливо неприємні відчуття викликають виділення з очей після сну, іноді людина не можу відкрити повіки через їхнє злипання та накопичення в них засохлого гною.

І вірусний, і бактеріальний кон’юнктивіт досить заразний. Лікувати його потрібно під наглядом лікаря, який встановлює вид захворювання та призначає необхідну мазь, краплі. Крім того, запалення рогівки ока має схожі симптоми з кон’юнктивітом, а лікується зовсім по-іншому. Тож консультація лікаря обов’язкова.

Лікування кон’юнктивіту залежить від його виду. Вірусна форма хвороби лікується противірусними краплями та мазями. Також важливо розуміти, що якщо кон’юнктивіт став ускладненням від ГРВІ, в першу чергу слід лікувати основну хворобу. Бактеріальний кон’юнктивіт лікують очними краплями та мазями на основі антибіотиків місцевої дії.

Зазвичай вірусний та бактеріальний кон’юнктивіт вражає одне око, але, за відсутності правильного лікування, розповсюджується й на інше. Тому в профілактичних цілях краплі та мазь застосовують для обох очей.

Буває ще алергічний кон’юнктивіт, який, на відміну від вірусного чи бактеріального, вражає обидва ока одразу. Він виникає як алергічна реакція людського організму на певні зовнішні чи внутрішні фактори. Симптоми алергійного кон’юнктивіту: почервоніння очей, свербіж, печіння, рясне сльозовиділення та видимий набряк повік.

Лікувати алергічний кон’юнктивіт дуже складно. Адже недостатньо прибрати симптоми, треба боротися з їх причинами. Бо інакше хвороба буде повертатися знову і знову. Виявлення та усунення алергену – ось основна задача лікування. Проте виявити збудник алергії буває досить складно, а інколи просто неможливо. Симптоматичне лікування таке: холодні компреси та краплі, протизапальні та антигістамінні препарати.

Щоб запобігти появі кон’юнктивіту, треба дотримуватись елементарних правил гігієни: частіше мити руки з милом, перш ніж торкатися обличчя та очей, використовувати чисті рушники, одноразові серветки замість носових хустинок тощо. Для вмивання людям, що схильні до кон’юнктивітів, треба використовувати теплу кип’ячену воду. Укріплення імунітету та здоровий спосіб життя теж допоможуть вберегтися від цієї неприємної хвороби.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм