Перевозка больных

Седанов

Підвищений тонус м’язів: на які хвороби може вказувати їх ригідність?

Підвищений тонус м’язів: на які хвороби може вказувати їх ригідність?Ригідність м’язів – це стійке та значне підвищення їхнього тонусу, у результаті чого людина фактично не може рухати проблемною ділянкою тіла (ногою, рукою, шиєю тощо). Це не хвороба, а патологічний стан, який виникає через проблеми у функціонуванні центральної та/чи периферичної нервової системи. Тож до ригідності м’язів призводять різні, часто дуже серйозні неврологічні захворювання.

Можливі причини ригідності м’язів

До хвороб, одним із симптомів яких є підвищений тонус м’язів, належать наступні:
  • Остеохондроз. Це найбільш поширена причина розвитку ригідності м’язів. Через дегенеративні порушення у хребті він страждає від постійного перенавантаження, що може викликати м’язові спазми, які локалізуються в проблемній зоні. Тобто, якщо проблеми існують у шийному відділі хребта, тонус може підвищуватися саме в м’язах в районі шиї. У різних людей можуть страждати лопатки, поперек, і все це через однакову причину – остеохондроз.
  • Інсульт. Через цю хворобу у людини відбувається порушення роботи мозку, кровообігу, що призводить до повних чи часткових паралічів у найрізноманітніших ділянках тіла.
  • ДЦП. Ригідність м’язів – один із симптомів цієї хвороби.
  • Менінгіт, енцефаліт. Це інфекційніхвороби, через які значного ураження зазнає мозок, що, в свою чергу, призводить до таких порушень, як ригідність м’язів.
  • Правець. Це страшна інфекційна хвороба, яка має дуже високі показники смертності. Один з проявів правцю – стійка ригідність більшості м’язів, включаючи й дихальні, що часто й провокує смерть хворого.
Крім того, до підвищення тонусу м’язів призводить хвороба Паркінсона, а також різноманітні травми, у результаті яких зміщуються хребці, пошкоджуються нервові сполучення, порушується кровообіг.

Ригідність м’язів у немовлят

Підвищений тонус м’язів часто діагностують у немовлят, що є досить закономірним та природним явищем впродовж перших декількох місяців життя дитини. Проте занепокоїтися батькам слід у таких випадках:
  1. Дитина мало рухається.
  2. Її коліна завжди підтягнуті до тулуба.
  3. У неї порушені основні рефлекси (ковтання, смоктання тощо).
Це може бути ознакою порушень у процесі формування периферичної нервової системи. Якщо на проблему своєчасно не звернути увагу, у малюка може розвинутися відставання у нервовому, психологічному та фізичному розвитку. Для терапії ригідності м’язів у дитини використовують комплексне лікування, яке включає в себе медикаментозне лікування, фізіотерапевтичні процедури та масаж.

Як боротися з ригідністю м’язів?

Треба розуміти, що підвищений тонус м’язів – це не хвороба, а симптом. Тому лікувати слід саме те захворювання, яке спричинило дану проблему. У разі успішної терапії ригідність поступово зникне. Проте варто усвідомлювати, що ригідність м’язів приносить суттєвий дискомфорт та часто біль людині. Тому можна допомогти їй боротися з проявами підвищеного тонусу за допомогою ліків, що знімають запальний процес, біль, спазм. Такі препарати може призначати виключно лікар, зазвичай з даною проблемою слід звернутися до невролога.

Свою ефективність у лікуванні ригідності показали фізіотерапевтичні процедури, які покращують кровообіг у тканинах, мають протизапальну та знеболювальну дію. Також не можна нехтувати лікувальною гімнастикою й масажем, які призначають після зняття больового синдрому. Вони допомагають розробити м’язи, зміцнити їх, покращують кровообіг та не дають розвинутися застійним процесам в тканинах. В період ремісії пацієнту можуть призначити санаторно-курортне лікування.

Підвищений тонус м’язів – це досить небезпечний симптом, на який обов’язково слід звернути увагу та проконсультуватися з цього приводу з неврологом.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм