Перевозка больных

Седанов

Це повинні знати всі: перші ознаки інсульту

Це повинні знати всі: перші ознаки інсультуСерцево-судинні захворювання займають перше місце у світі за причинами смертності. Про це стверджує статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я. Цей сумний факт підтверджує величезна кількість інсультів, які останнім часом все частіше стаються не лише у літніх, але й у молодих, зовні цілком здорових людей. Тож перші ознаки інсульту зобов’язані знати абсолютно всі, щоб зуміти своєчасно викликати лікарів та надати правильну першу допомогу.

Що таке інсульт? Які бувають його види?

Інсультом називається патологічний стан людини, який розвивається через гостре порушення кровопостачання нейронів головного мозку. Він буває двох видів:
  1. Ішемічний інсульт – стається внаслідок закупорки артеріальної судини.
  2. Геморагічний інсульт – виникає через розрив артеріальної судини.
Інсульт супроводжується розвитком загальномозкових або ж вогнищевих неврологічних симптомів. До його наслідків відносяться параліч, розлади мови, порушення координації тощо.

Симптоми інсульту

Запідозрити інсульт у людини можна за такими ознаками:
  1. Яскраво виражений сильний і раптовий головний біль.
  2. Больові відчуття в обличчі.
  3. Слабкість мімічних м’язів.
  4. Порушення зору аж до повної сліпоти.
  5. Порушення слуху, відчуття закладеності у вухах.
  6. Раптовий напад блювання.
  7. Запаморочення в голові, порушення координації рухів, падіння під час пересування, непевна хода.
  8. Короткочасна втрата свідомості із подальшим розвитком порушення мови.
  9. Параліч кінцівок, обличчя, язика, порушення функції ковтання.
  10. Порушення пам’яті.
  11. Судоми.
  12. Втрата свідомості із явною зміною у виразі обличчя на стороні ураження та з порушенням дихання (воно стає шумним, уривчастим).
Якщо хоча б частина із цих симптомів проявляється, необхідно терміново зробити 2 речі:
  • викликати швидку допомогу;
  • надати хворому екстрену допомогу у домашніх умовах, поки «швидка» знаходиться в дорозі.

Заходи першої допомоги при інсульті в домашніх умовах

Щоб ураження мозку були по можливості мінімальними, а людина дочекалася приїзду «швидкої», слід зробити наступне:
  1. Нормалізувати дихання хворого. Для цього необхідно покласти людину на рівну горизонтальну поверхню, повернувши її голову на бік. Це дозволить звільнити її дихальні шляхи від слизу, мокроти чи блювотних мас. Також необхідно очистити ротову порожнину від сторонніх речей за допомогою чистої носової хустинки, видалити зубні протези, які можна зняти. Крім того, слід зняти із хворого краватку, шийну хустину, розстібнути ґудзики на сорочці, відчинити вікно чи кватирку, щоб забезпечити надходження до людини свіжого повітря.
  2. Підняти голову хворого та верхню частину його тулуба на 25-30 см. Це слід зробити заради профілактики розвитку та прогресування набряку головного мозку.
  3. Запобігти небажаним наслідкам судом. Для цього необхідно попередити прикушування язика, обережно вставивши між зубами щільну тканину. Також слід прибрати усі предмети, об які людина під час нападу може вдаритися головою.
  4. Інколи трапляється, що внаслідок інсульту у людини може статися зупинка серця. Тоді треба вміти провести екстрену серцево-легеневу реанімацію: непрямий масаж серця та штучне дихання.
Та головне – по можливості спокійно дочекатися лікарів, які поставлять діагноз, нададуть першу медичну допомогу та відвезуть хворого до лікарні. Інсульти бувають різними, і їхні наслідки теж можуть бути як відносно незначними, так і досить важкими. Ключову роль тут відіграє час: якщо вчасно помітити недобре, швидко викликати медичну допомогу та забезпечити хворому спокій під час очікування «швидкої», шанси на одужання будуть значно вищими.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм