Перевозка больных

Седанов

Що таке деменція? Які фактори сприяють розвитку старечого слабоумства?

Що таке деменція? Які фактори сприяють розвитку старечого слабоумства?Деменція – це набуте слабоумство, якому притаманні порушення мислення, пам’яті, поведінки. Прояви деменції досить різноманітні: людина може втратити набуті раніше побутові чи професійні навички, її інтереси згасають, думки плутаються. За найтяжчих випадків деменції людина не усвідомлює, де знаходиться, не впізнає рідних та знайомих, потребує постійного догляду. В залежності від ступеня розвитку хвороби, лікарі виділяють легку, помірну та важку деменцію.

Старече слабоумство та його симптоми

Незворотні зміни в головному мозку людини призводять до змін психіки, що розвиваються при старечій деменції. Ці зміни відбуваються на клітинному рівні, через нестачу живлення нейрони гинуть. Зміни можуть відбуватися через вік людини (первинна деменція) та в результаті впливу на мозок певної хвороби, такої, як, наприклад, хвороба Альцгеймера (вторинна деменція). Такі фактори, як алкоголізм, наркоманія, травми голови, інфекційні хвороби можуть сприяти прискоренню розвитку слабоумства. Вилікувати алкоголізм допоможе ефективний препарат "Алкофарм".

Симптоми легкої форми старечої деменції:
  • зниження соціальної активності людини;
  • апатія;
  • утруднення контактів з іншими людьми;
  • депресія.
Симптоми помірної форми старечої деменції:
  • втрата людиною інтересу до навколишнього світу;
  • втрата первинних навичок;
  • замкненість.
За помірної форми деменції людині вже необхідний постійний догляд та допомога.

Симптоми важкої форми старечої деменції:
  • людина повністю втрачає зв’язок із тим, що відбувається навколо, їй неможливо нічого пояснити;
  • втрата всіх, навіть найпростіших навичок;
  • можлива агресивність, націлена на доглядальників.
Хворим на цю форму деменції необхідний постійний, майже щохвилинний догляд.

Судинна деменція

Ця хвороба розвивається повільно, тому досить довго людина навіть не здогадується, що вже є хворою. Порушення відбуваються через погане кровопостачання судин головного мозку. З причини браку кисню та живильних речовин клітини мозку починають відмирати. Найбільш поширена причина судинної деменції – інсульт, як ішемічної природи, так і крововилив. Ризик деменції підвищують такі захворювання, як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, атеросклероз судин, аритмія. Після інсульту не обов’язково з’явиться слабоумство, все залежить від того, яку ділянку мозку та як сильно було пошкоджено.

Чи можливо вилікувати деменцію?

На жаль, процеси в головному мозку, що призводять до слабоумства, є незворотними. Тому лікування хвороби полягає в якісному догляді за пацієнтом: забезпеченні йому реалізації всіх первинних потреб, спілкуванні. Велике значення для хворих на легку стадію деменції має гарне харчування, вітаміни, помірні розумові навантаження, такі як читання, переказ, заучування віршів. Якщо людина буде старатися розвивати свій мозок, хвороба буде прогресувати повільніше.

Також не можна забувати про профілактику хвороб, що можуть спричинити судинну деменцію.

Уповільнити прогресування слабоумства допоможуть препарати, що покращують міжнейронні зв’язки, забезпечують нормальний кровообіг та обмінні процеси у клітинах головного мозку. Їх призначає лікар-невролог. Задати питання стосовно деменції можна нашому лікарю в режимі online.

Деменція – це непроста хвороба як для пацієнтів, так і для їхніх родичів. Адже вилікувати її неможливо, можна лише спробувати уповільнити незворотні процеси у головному мозку. Людині, що страждає на слабоумство, необхідно забезпечувати максимально комфортний спосіб життя, а також пам’ятати, що зміни в її поведінці спричинені хворобою, незалежними ні від кого факторами. Терпіння – це головне у допомозі людям, хворим на деменцію.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм