Перевозка больных

Седанов

Підвищений внутрішньочерепний тиск: наскільки це небезпечно?

Підвищений внутрішньочерепний тиск: наскільки це небезпечно?Підвищений внутрішньочерепний тиск – це стан, при якому спостерігається накопичення цереброспінальної рідини у певній частині черепної коробки. Якщо один із таких компонентів, як мозок, кровоносні судини чи цереброспінальна рідина збільшуються у розмірі, інші утискаються, що призводить до підвищення внутрішньочерепного тиску. Чи є небезпечним дане явища та як його розпізнати?

Причини та симптоми підвищеного внутрішньочерепного тиску

До факторів, які впливають на появу даного стану, можна віднести наступні:
  1. Порушення обмінних процесів, через яке відбувається погане всмоктування рідини у кров.
  2. Збільшення обсягу спинномозкової рідини через надмірну кількість рідини в організмі людини.
  3. Спазм судин, який заважає нормально циркулювати спинномозковій рідині.
  4. Інсульт.
  5. Гіпоксія головного мозку.
  6. Менінгіт.
  7. Енцефаліт.
  8. Зайва вага.
  9. Порушення кровообігу.
  10. Сильне отруєння.
  11. Пухлина головного мозку.
Про підвищення внутрішньочерепного тиску (ВЧТ) можна дізнатися за наступними симптомами:
  1. Постійні та сильні головні болі, найчастіше зранку та вночі.
  2. Вегето-судинна дистонія, під час якої спостерігається стан, близький до втрати свідомості.
  3. Нудота та блювання зранку.
  4. Підвищена нервозність.
  5. Сильна та швидка втомлюваність.
  6. Зниження сексуального потягу.
  7. Поява темних кіл під очима.

Діагностика та лікування ВЧТ

Поставити такий діагноз може лише лікар. Для цього зазвичай використовують магнітно-резонансну та комп’ютерну томографію. Крім того, щоб діагностувати дану хворобу, може бути призначено цілий ряд спеціальних досліджень та аналізів. Норма внутрішньочерепного тиску у дорослому віці – 5-7 мм рт. ст., більш високі показники показують, що в роботі організму є порушення.

Лікувати високий ВЧТ обов’язково треба, адже тривалий тиск на мозок викликає збої в його роботі, що призводить до нервових розладів та зниження інтелекту. Якщо дослідження продемонструвало суттєві відхилення від норми, тоді пацієнта будуть лікувати в умовах стаціонару. Один з найстрашніших варіантів – пухлина головного мозку, яка є причиною підвищеного внутрішньочерепного тиску. Стратегію лікування в такому випадку обирають спільно лікар онколог та хірург. Можливо, пухлину доведеться видаляти. Хірургічне втручання також ймовірне, коли необхідно зробити відвід зайвої рідини. До ВЧТ може призводити нейроінфекція, яка лікується антибіотиками.

Якщо дана патологія не є небезпечною для життя людини, призначається симптоматичне лікування. Це можуть бути сечогінні засоби, лікування якими проводять курсами з певною періодичністю.

Хронічний підвищений внутрішньочерепний тиск часто викликає ряд серйозних ускладнень, наприклад, параліч чи крововилив у мозок. Тому не потрібно тягнути зі зверненням до лікаря, якщо є хоча б декілька з перерахованих симптомів підвищеного ВЧТ. Ця патологія виникає внаслідок певних процесів в організмі, і саме їх треба лікувати в першу чергу. В цьому питанні вирішальну роль відіграє грамотна та своєчасна діагностика.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм