Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпотонія: наскільки небезпечним є хронічно низький тиск?

Гіпотонія: наскільки небезпечним є хронічно низький тиск?Про гіпертонію як небезпечну хворобу знають всі, адже вона може спровокувати інсульт, інфаркт та інші вкрай небезпечні для життя стани. Проте існує хвороба, яка прямо протилежна артеріальній гіпертензії, – гіпотонія. Мова йде про хронічно низький тиск у людини. Наскільки небезпечною є гіпотонія, як її лікувати?

Що таке гіпотонія?

Артеріальний тиск – це один з головних показників людської життєдіяльності, він має таке ж велике значення, як частота серцевих скорочень, дихання, температура тіла. Це сила, з якою кров тисне на стінки судин. Перше число у даному показнику – це систолічний тиск, який утворюється в судинах під час скорочення серця (систоли). Друге число – це діастолічний тиск, який фіксується в судинах в момент розслаблення серцевого м’язу (діастоли).

Зниженим вважається тиск 90/60 мм рт.ст. та нижче. Проте слід враховувати, що для деяких людей такий тиск є нормою, вони відчувають себе при даних показниках абсолютно здоровими. Тому діагноз «гіпотонія» ставиться не лише на основі показників тиску, а й за сукупністю інших симптомів.

Через хронічно низький тиск відзначається погіршення притоку крові до органів, що негативно впливає на самопочуття та стан здоров’я людини. Наприклад, якщо недостатньо кисню та поживних речовин потрапляє до мозку, людина буде відчувати запаморочення, може втратити свідомість. Отже, до симптомів гіпотонії належать наступні:
  • запаморочення голови;
  • втрата свідомості;
  • сонливість;
  • слабкість;
  • головний біль;
  • погана концентрація уваги;
  • зниження працездатності;
  • пітливість долонь та стоп;
  • зниження температури тіла до 35,8-36°С.
Найбільш небезпечним є різке зниження артеріального тиску під час крововтрати, зневоднення, при хворобах серця, анафілактичному шоку. В цих випадках органи різко відчувають погіршення кровопостачання, що може провокувати такі важкі наслідки, як серцева, печінкова недостатність, порушення свідомості та навіть кома.

Гіпотонія небезпечна тим, що може бути симптомом певних хвороб, наприклад, ендокринних розладів. Також зниження тиску іноді провокує вживання певних ліків, психотропних речовин, алкоголю.

Якщо симптоми гіпотонії виникають у відносно здорових людей, найчастіше головною причиною цього є порушення в роботі вегетативної нервової системи. Їх можуть провокувати стреси, больові відчуття, переїдання тощо. Також гіпотонія буває пов’язана з перепадами атмосферного тиску.

Як боротися з гіпотонією?

Гіпотонія небезпечна, якщо вона є проявом певних хвороб. Тоді лікувати потрібно саме їх, а не симптоми, до яких і належить знижений артеріальний тиск. Також небезпека гіпотонії полягає в тому, що людині може стати зле у будь-якому місці, що буває небезпечним з точки зору можливого травмування. Наприклад, гіпотонік може втратити свідомість у транспорті чи на вулиці, отримати при цьому забиття.

Якщо знижений артеріальний тиск є хронічним і не пов’язаним з певним захворюванням, допомога людині зводиться до заходів з підвищення життєвого тонусу. Їй рекомендується більше гуляти на свіжому повітрі, плавати, робити ранкову зарядку. Також важливу роль відіграє повноцінний сон тривалістю не менше 8 годин на добу. Крім того, важливий баланс фізичної та розумової праці, треба уникати стресів, перенапруження, не забувати про повноцінний відпочинок.

Велике значення у боротьбі з гіпотонією відіграє збалансоване харчування, адже голод провокує зниження тиску. Тому їсти рекомендується 5-6 разів на добу невеликими порціями.

Якщо цих заходів недостатньо для нормалізації самопочуття, лікар може призначити медикаментозну терапію. Зазвичай для цього використовуються настоянки на основі певних рослин, таких як женьшень, глід, лимонник. Їх слід застосовувати лише за призначенням лікаря, строго дотримуючись дозування.

У цілому гіпотонія не є небезпечною для життя, проте вона суттєво погіршує його якість. Тому боротися зі зниженим тиском можна і треба, слід лише розуміти, як саме це робити.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм