Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке ревматизм серця? Хто знаходиться в групі ризику?

Що таке ревматизм серця? Хто знаходиться в групі ризику?Ревматизм буває не лише суглобів, на жаль, ця біда може спіткати й серце. Мова йде про запалення його стінок чи окремих шарів, яке виникає через ускладнення від стрептококової інфекції (наприклад, від ангіни). Найчастіше відбувається змішане ураження міокарда та ендокарда, хоча іноді ревматизм може зачіпати і якусь певну ділянку: серцеву сумку, м’яз, стінки камери та клапанів.

Причини та симптоми ревматизму серця

До причин розвитку ревматизму серця належать:
  1. Ускладнення від перенесеної стрептококової інфекції, яка може викликати такі хвороби, як фарингіт, ангіна тощо.
  2. Загальне відчутне зниження імунітету, через що організм не може боротися з бактеріями.
  3. Спадкова схильність до хвороби.
Отже, до групи ризику належать люди, у сім’ї яких найближчі родичі страждали на ревматизм серця, та ті, хто має низький імунітет. Крім того, на інфекції дихальних шляхів найчастіше страждають діти, тому саме вони теж належать до групи ризику, і лікуванню у них будь-яких інфекційних захворювань треба приділяти багато уваги.

До симптомів, які повинні змусити занепокоїтися, належать:
  1. Біль у суглобах, що має періодичний характер.
  2. Значне підвищення температури тіла.
  3. Загальна слабкість, погіршення апетиту.
  4. Незначний біль в області серця.
  5. Прискорене серцебиття, аритмія, тахікардія.
  6. Прояви серцевої недостатності: набряки нижніх кінцівок, задишка при мінімальних фізичних навантаженнях, посиніння кінчиків носу та пальців, вологий кашель.

Лікування та профілактика ревматизму серця

Лікування хвороби у гострій стадії розвитку здійснюється в умовах стаціонару. Хворому знадобиться прийом антибактеріальних та протизапальних засобів, постійний контроль. Ревматизм серця може набувати гострої або затяжної форми. Лікування гострого ревматизму серця триває приблизно місяць. Якщо хвороба погано піддається лікуванню або виявлена пізно, вона набуває затяжного характеру. Тоді пацієнта можна лікувати не менше року, а іноді й 2 роки, при цьому необхідний строгий і постійний контроль його стану, регулярний аналіз крові тощо.

Ефективне лікування ревматизму серця неможливе без фізіотерапевтичних процедур. Застосовують грязьові ванни, лікувальні води, ультрафіолетове опромінення, електрофорез. Буває, що через хворобу пацієнт довгий час змушений бути у ліжку, тоді йому призначають сеанси масажу для покращення кровообігу та зняття запалення з суглобів, яким супроводжується ревматизм серця.

До профілактики ревматизму серця належать заходи зі зміцнення імунітету: прогулянки на свіжому повітрі, повноцінне і корисне харчування, фізичні навантаження. Також дуже важливим є своєчасне та повноцінне лікування будь-яких інфекцій органів дихання, особливо це стосується дітей. Звична для всіх ангіна може спровокувати важке ускладнення серця, якщо її не до кінця вилікувати.

Слід пам’ятати, що будь-яка бактеріальна інфекція – це випробування для організму. Вона може мати важкі та часто непередбачувані наслідки для роботи всього організму, зокрема й серця. Вчасно лікуйтеся самі та дбайте про здоров’я своїх дітей.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм