Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аневризма аорти: чи завжди необхідна операція?

Аневризма аорти: чи завжди необхідна операція?Аневризма аорти – це розширення мішкоподібного типу, яке виникає у кровоносній судині, найчастіше – в артерії, рідше – у вені. Це підступне захворювання, адже його симптоми рідко проявляються вчасно, до розриву аневризми. Її зазвичай виявляють випадково в процесі діагностики іншої хвороби.

Чому аневризма аорти є небезпечною?

Через аневризму аорти відбувається руйнування еластичних волокон, через що відбувається розтягнення фіброзної тканини. Це провокує збільшення діаметра судини, викликає постійне напруження в її стінках. У результаті виникає ризик ймовірності розриву аневризми, що може призвести до смерті людини.

Чому виникає аневризма аорти?

До можливих причин виникнення аневризми аорти належать:
  1. Атеросклероз. Він провокує зміни в області внутрішньої оболонки артеріальної стінки, які впливають на рух поживних елементів та кисню до тканин. Відбувається ушкодження та розщеплення тканини, що призводить до аневризми.
  2. Генетична схильність. У деяких людей генетично слабкі стінки крупних артерій, зокрема й аорти. Спадковий фактор грає велику роль у питанні виникнення аневризми аорти.
  3. Інфекції. Спровокувати аневризму можуть такі інфекційні хвороби, як ендокардит, сифіліс та інші, через які ушкоджується внутрішній шар серця.
  4. Травми. Раптовий удар в живіт та груди може специфічним чином уразити аорту.
  5. Запальний процес в аорті. Запалення в аорті призводить до послаблення її стінок.
  6. Літній вік. Пацієнти похилого віку більше ризикують виявити аневризму через вікову втрату еластичності судин.

Симптоми аневризми аорти

Аневризма може виникнути в артерії в грудному відділі, а також у черевній порожнині. До проявів аневризми належать:
  1. Біль у грудях, який частіше за все буває пульсуючим, глибоким та ниючим.
  2. Біль у спині.
  3. Задишка, кашель.
  4. Неприємні відчуття, біль під час ковтання.
  5. Хропіння.
Слід також знати симптоми розриву аневризми аорти, щоб мати змогу врятувати життя собі чи іншій людині. Це наступні прояви хвороби:
  1. Гострий та раптовий біль в області грудей чи живота.
  2. Раптове суттєве зниження артеріального тиску.
  3. Шоковий стан, що проявляється тахікардією, порушенням дихальної функції, блідим та синюватим кольором шкірних покривів, відсутністю реакції на біль, неможливістю порухатися, відповідати на поставлені запитання.
Якщо є хоч найменші ознаки розриву аневризми аорти, варто негайно звертатися за медичною допомогою, в іншому разі людина може померти.

Лікування аневризми аорти: чи обов’язковим є оперативне втручання?

Аневризму можуть виявити під час інших досліджень, а також у ході спеціальних діагностичних процедур, які проводять людям із групи ризику за наявності їхнього бажання обстежитися. Це, в першу чергу, курці та пацієнти з поганою спадковість в цьому питанні. Для діагностики використовується КТ, МРТ, ехокардіографія. Вони дають змогу лікарю отримати повну картину щодо розмірів та локалізації аневризми.

Якщо аневризма крупна та швидко росте, обов’язковим є хірургічне лікування. У таких випадках відбувається заміщення пошкодженої ділянки артерії штучним трансплантатом.

Невеликі аневризми можна лікувати консервативно: за допомогою препаратів проти високого тиску та ліків, які знижують навантаження на стінку аорти. Також хворому рекомендовано дієту, помірні фізичні навантаження, він має відмовитися від куріння. Іноді необхідними до вживання є препарати для зниження рівня холестерину в крові.

Отже, при аневризмі аорти оперативне втручання не завжди є обов’язковим, проте хворому слід тримати під контролем хворобу: проходити регулярні обстеження, не забувати про підтримуючу терапію, правильне харчування, здоровий спосіб життя.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм