Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Коли серце вискакує з грудей: як лікувати тахікардію?

Коли серце вискакує з грудей: як лікувати тахікардію?Тахікардія – це раптове прискорене серцебиття, коли серце б’ється зі швидкістю більшою за 100 ударів на хвилину. При цьому ритм зберігається правильний, тобто часовий проміжок між скороченнями однаковий. Тахікардія періодично зустрічається практично у всіх людей. Та чи може вона бути небезпечною?

Види та причини тахікардії

Тахікардія буває фізіологічною та патологічною. Фізіологічна тахікардія виникає при фізичних навантаженнях, під час емоційного збудження та проходить, варто людині заспокоїтися, відпочити. Набагато серйознішою є патологічна тахікардія, в основі якої є інші захворювання. Вони і викликають прискорене серцебиття.

Причинами патологічної тахікардії можуть бути:
  • ішемічна хвороба серця;
  • гіпертонія;
  • захворювання щитовидної залози;
  • хронічні недосипання;
  • зловживання алкоголем;
  • постійні стреси та перевтома.
Виникає тахікардія зазвичай раптово, частота серцевих скорочень при цьому змінюється дуже швидко. Людина під час нападу тахікардії гостро відчуває серцебиття, може бути пульсація в області шиї, запаморочення, нестача кисню, слабкість. Іноді під час чергового нападу людина може знаходитися у стані, який межує із втратою свідомості.

Що робити під час нападу тахікардії?

Якщо людина відчуває раптове сильне прискорення серцебиття, їй слід спробувати заспокоїтися та по можливості звернутися до лікаря. Адже лише грамотна діагностика допоможе визначити істинну причину тахікардії та почати з нею боротися. Особливо медична допомога необхідна, якщо напади повторюються знову і знову.

Якщо напад досить сильний, і частота ударів перевищує 120 за хвилину, слід вжити наступних заходів:
  1. Викликати лікаря чи швидку допомогу.
  2. Дихати глибоко із невеликою затримкою. Це дозволить дещо знизити пульс.
  3. Натиснути на очні яблука до відчуття болю. Це рефлекс Даніні-Ашнера, за якого настає уповільнення серцевих скорочень при сильному натисканні на очні яблука. Існує застереження: не можна цього робити у контактних лінзах.
  4. Вмити обличчя холодною водою. Таке охолодження допомагає знизити пульс.
Найголовніше – слід заспокоїтися та дочекатися медичної допомоги.

Лікування та профілактика тахікардії

Дещо зменшити кількість серцевих скорочень допомагають седативні препарати (корвалол, настоянка валеріани, волокардин, гліцерин). Це заспокійливі засоби, які знімають симптоми тахікардії.

Лікар може ще призначити антиаритмічні засоби, які теж заспокоюють роботу серця. Проте їх ні в якому разі не можна вживати самостійно, адже вони можуть нашкодити здоров’ю у разі неправильно підібраного дозування, та і взагалі бувають протипоказаними.

Іноді при тахікардії навіть необхідне оперативне втручання. Показаннями для такого є серйозні гормональні порушення, важкі пороки серця та інші серцеві захворювання. Тоді тахікардія – це лише симптом тяжкої недуги, яку треба лікувати.

Якщо у людини є схильність до тахікардії, вона мусить замислитися про профілактику чергових нападів. Для цього необхідно нормалізувати свій спосіб життя: уникати надмірних фізичних навантажень, стресів, перевтоми, а також тримати на контролі серцево-судинні та інші хвороби.

Тахікардія має чітко виражені симптоми, які людина не зможе проігнорувати. Не варто нехтувати її лікуванням, адже проблеми із серцем – це не жарти.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм