Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аневризма аорти – смертельний механізм уповільненої дії. Лікування та профілактика хвороби

Аневризма аорти – смертельний механізм уповільненої дії. Лікування та профілактика хворобиАневризма аорти – це розширення ділянки аорти, обумовлене патологічними змінами її сполучних тканин. Аневризму спричиняють порушення у роботі серцево-судинної системи людини. Це дуже серйозна хвороба, яка цілком реально може закінчитися раптовою смертю пацієнта.

Чому виникає аневризма аорти?

Причин виникнення аневризми є декілька: прогресуючий атеросклероз, запальні процеси аорти, її травмування. Також до аневризми призводять тривалі інфекційні процеси в організмі та генетична схильність. Важливу роль відіграє і вік людини: аневризма виникає та прогресує найчастіше після настання 50-річного віку.

Лікарі виділяють такі види аневризми аорти:
  • Помилкова аневризма. Вона формується зі сполучної тканини, яка оточує аорту, але її стінки при цьому не розширюються.
  • Істинна аневризма. Супроводжується витонченням та розм’якшенням стінок аорти, через що їхня структура деформується.
  • Аневризма, що розшаровується. Супроводжується патологічним розривом внутрішньої оболонки, в результаті чого вона випинається всередину просвіту аорти.

Як зрозуміти, що мова йде про аневризму аорти?

Симптоматика хвороби залежить від локалізації проблеми. Для аневризми аорти грудного відділу характерні такі ознаки:
  1. Біль у грудях, що пульсує, який посилюються під час руху і заважає дихати та пересуватися.
  2. Біль в області попереку ниючого характеру.
  3. Сильні напади кашлю.
  4. Задишка.
  5. Утруднене ковтання.
  6. Зміна тембру голосу.
  7. Хропіння.
Аневризма аорти черевної порожнини відрізняється такими симптомами:
  1. Біль та дискомфорт в області живота.
  2. Біль у спині, грудях, попереку, що розповсюджується на все тіло.
  3. Аномальна пульсація в животі.
  4. Лихоманка.
  5. Значна та різка втрата ваги.
  6. Набряки нижніх кінцівок.

Лікування аневризми аорти

Діагностувати аневризму аорти досить складно, для цього треба провести не одну процедуру. Якщо є підозри на дану хворобу, лікар призначить КТ, МРТ, УЗД, рентген серцевого м’язу та судин. Досить часто аневризма не дає про себе знати жодними симптомами, і лікар виявляє її під час планового медогляду. Тож не варто нехтувати такими важливими для здоров’я заходами.

Лікування підбирають в строго індивідуальному порядку, воно буде обумовлене локалізацією аневризми, розмірами осередку патології та швидкістю її росту. Крупні аневризми лікують виключно хірургічними методами, на незначні за розміром спочатку впливають медикаментозно. Операція з видалення аневризми аорти досить непроста: лікарю треба вирізати осередок патології, а на його місце встановити штучний трансплантат.

Іноді аневризма є настільки малою за розмірами, що ніяким чином не впливає на роботу серцево-судинної системи. В такому випадку її не лікують, але за пацієнтом постійно спостерігають. У разі початку росту аневризми, її починають лікувати. Дуже важливо не пропустити цей момент.
Аневризмами аорти займається кардіолог, кардіохірург, терапевт. Ключовою є злагоджена робота спеціалістів.

Профілактика аневризми аорти

Головна профілактика аневризми – слідкувати за своїм здоров’ям та вчасно лікувати хвороби. Також важливими є такі профілактичні заходи, як: збалансоване харчування з мінімальним вживанням солоної та жирної їжі; активний спосіб життя; заняття спортом; позбавлення шкідливих звичок (паління, зловживання алкоголем); систематичний контроль рівня холестерину в крові; своєчасна корекція рівня глюкози в крові.

Щоб не допустити розриву аневризму аорти, варто відповідально ставитися до свого способу життя, не нехтувати профілактичними оглядами та довіритися лікарям у разі необхідності. Несвоєчасне лікування аневризми аорти призводить до смерті пацієнта.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм