Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що розповість кардіограма? Особливості та переваги ЕКГ

Про що розповість кардіограма? Особливості та переваги ЕКГЕлектрокардіограма (ЕКГ)– це графічне представлення результатів електрокардіографії, методики реєстрації та дослідження електричних полів, що утворюються під час роботи серця. Ці результати зображуються у вигляді графіку, який лікар розшифровує і на основі якого ставить діагноз.

Першу ЕКГ було опубліковано в 1903 році, а в 1924 році її автору, нідерландському фізіологу Віллему Ейнтховену, було присуджено Нобелівську премію в області фізіології та медицини за відкриття механізму електрокардіограми.

Процедура проведення ЕКГ

Майже кожна людина хоча б раз у житті робила кардіограму. Проводиться процедура наступним чином: пацієнт лягає на кушетку, оголює необхідні ділянки тіла, до яких прикріпляються електроди. Мова йде про руки, ноги, груди, до яких кріпиться близько 10 датчиків. Дуже важливо, щоб під час запису електрокардіограми пацієнт був спокійним, не рухався, бо навіть мінімальне тремтіння може суттєво вплинути на результати дослідження та зробити його недостовірним. ЕКГ займає 5-10 хвилин, під час яких кардіологічні імпульси перетворюються на хвилясту лінію, що друкується на спеціальному папері чи виникає на моніторі комп’ютера.

Головні переваги ЕКГ в її інформативності, доступності та помірній вартості.

Безпосередньо перед початком процедури не можна робити фізичні вправи, не рекомендується пити холодну воду. Ці дії можуть вплинути на результати електрокардіограми.

Що покаже електрокардіограма?

За допомогою процедури ЕКГ лікар може отримати наступну інформацію:
  1. Визначити частоту та регулярність серцевих скорочень. Це допоможе розпізнати аритмію.
  2. Помітити гостре чи хронічне ушкодження міокарда, що дасть змогу попередити інфаркт міокарда та ішемічні хвороби серця.
  3. Виявити порушення обміну калію, кальцію, магнію та інших електролітів.
  4. Розпізнати блокаду серця – порушення внутрішньосерцевої провідності.
  5. Отримати інформацію про загальний фізичний стан серця.
  6. Зробити висновки про несерцеві захворювання, наприклад, розпізнати тромбоемболію легеневої артерії.
  7. Діагностувати гостру серцеву патологію за допомогою кардіофону.
За допомогою ЕКГ можна виявити наступні хвороби:
  • аритмію;
  • пошкодження серцевого м’яза;
  • зміни рівня натрію та калію в крові;
  • вроджений порок серця;
  • кардіоміопатію;
  • міокардит;
  • серцевий напад (як поточний, так і той, що був у минулому);
  • погане кровопостачання серцевої артерії;
  • фібриляцію передсердь;
  • серцеву недостатність;
  • тахікардію;
  • синдром слабкості синусового вузла.
Кардіограма – хоч і інформативний метод діагностики, проте не може показати всі можливі проблеми з серцем. Наприклад, ЕКГ не показує аневризму, з її допомогою важко дізнатися про наявність стенокардії. У таких випадках не можна обмежуватися лише методом електрокардіографії. Повноцінна діагностика хвороб серця включає в себе й ультразвукове дослідження даного органу та інші необхідні аналізи. Лише лікар може визначити, які процедури і в який час необхідно проходити пацієнту, та має змогу грамотно розшифрувати їх результати.

Електрокардіографія – це надійний, перевірений часом та доступний метод діагностики багатьох серцевих хвороб. Не можна ним нехтувати, варто проходити процедуру ЕКГ за призначенням свого лікаря. Вчасно проведена кардіограма може вберегти від серйозних проблем, які іноді коштують людині життя.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм