Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому підвищується артеріальний тиск: причини та фактори ризику

Чому підвищується артеріальний тиск: причини та фактори ризикуПідвищений артеріальний тиск – досить поширена проблема сучасних людей. Особливо вона актуальна для жінок після 40 років, адже дослідження стверджують, що саме вони найбільше страждають від гіпертонії. Високий тиск супроводжується рядом неприємних та доволі небезпечних симптомів.

Причини та фактори ризику підвищення артеріального тиску

Головні причини гіпертонії – вік та стреси. До того ж, людина може бути схильною генетично до високого рівня тиску. До інших причин підвищення артеріального тиску можна віднести:
  1. Систематичне вживання їжі, багатої на жирні кислоти. Мова йде про пальмові та кокосові жири, тваринний жир (сметана, масло). Також багато жирів у сирах, ковбасі, шоколаді, печиві. Щоб не допустити гіпертонії, варто потурбуватися про збалансоване харчування.
  2. Надмірна кількість солі в їжі. Перевагу слід віддавати свіжоприготованим продуктам, не вживати напівфабрикатів та фастфудів. Це пояснюється тим, що надмірна кількість солі шкодить судинам, вони стають крихкими та нееластичними.
  3. Зловживання алкоголем. В помірних дозах алкоголь ніяк не впливає на тиск, проте великі дози провокують прискорене серцебиття, а від цього вже залежить тиск.
  4. Малорухливий спосіб життя. Інтелектуальна робота за комп’ютером часто тягне за собою перенапруження та стреси, що є причинами підвищеного тиску.
  5. Паління. Коли людина регулярно палить, її кровоносні судини весь час знаходяться в тонусі, стають нееластичними, звужуються, там утворюється кальцій, на стінках з’являється осад. Наслідок всіх цих процесів – підвищення артеріального тиску.
Фактор ризику при гіпертонії наступні: паління, вживання алкогольних напоїв, надмірна вага, спадковість, літній вік, шум та вібрація на виробництві, хворі нирки, стреси, черепно-мозкові травми, неправильне харчування.

Симптоматика та лікування високого артеріального тиску

Гіпертонію іноді називають тихим убивцею, адже людина може не відчувати, що тиск підвищився. Симптоми високого тиску такі:
  • нудота;
  • головний біль;
  • запаморочення в голові;
  • відчуття тривоги;
  • потемніння в очах;
  • біль в області серця.
Норми артеріального тиску для людей наступні: для дітей до 130 мм рт. ст., для дорослих до 150 мм рт. ст. Проте ці показники досить індивідуальні.

На підвищений тиск необхідно звертати увагу, адже його наслідки можуть бути непрогнозованими. Лікування повинен призначати лікар, тільки він зможе визначити необхідний препарат та його дозування. Правильний, здоровий спосіб життя – прекрасна профілактика гіпертонії.

До чого може призвести високий тиск?

Люди, що страждають від високого тиску, мають схильність до атеросклерозу. Тому наслідком систематично високого тиску є інфаркт та інсульт. Також можливе виникнення кульгавості через погане кровопостачання ніг.

Слідкувати за артеріальним тиском обов’язково треба, адже його підвищення може призвести не лише до головного болю та поганого самопочуття, а й до більш серйозних наслідків: інфаркту, інсульту і навіть смерті. Тому не варто безвідповідально ставитися до власного здоров’я. Постійний контроль та здоровий спосіб життя тут відіграють вирішальну роль.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм