Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Випадіння волосся та хвороби щитоподібної залози: взаємозв’язок

Випадіння волосся та хвороби щитоподібної залози: взаємозв’язок Випадіння волосся – це досить поширена проблема, особливо восени. Проте якщо його інтенсивність дуже сильна, можливо, це свідчить про певні проблеми зі здоров’ям, зокрема про хвороби щитоподібної залози. У чому ж взаємозв’язок?

Вплив гормонів щитоподібної залози на стан волосся

Порушення в роботі ендокринної системи впливають на стан волосся, шкіри, нігтів людини. Тиреоїдні гормони, які виробляє щитоподібна залоза, беруть безпосередню участь у процесі синтезу меланіну, що впливає на ріст волосся. Крім того, гормон Т3 у нормальній кількості попереджає загибель клітин волосяних фолікулів, а Т4 важливий для ділення клітин волосяного кореня, продовжує їх життя. При порушення секреції цих гормонів відбувається збій на клітинному рівні, що призводить до передчасної втрати волосся. При цьому негативні наслідки спричинює як знижена, так і надмірна секреція гормонів.

Що робити, якщо інтенсивно випадає волосся?

Перше, що треба зрозуміти, – волосся повинне випадати у помірній кількості, особливо у період міжсезоння. Але якщо цей процес є дуже інтенсивним, слід проаналізувати певні фактори. Якщо волосся почало сильно випадати у людини, яка несподівано набрала зайву вагу без будь-якої видимої причини, їй слід звернутися за консультацією до ендокринолога. Лікар у таких випадках зазвичай призначає УЗД щитоподібної залози та аналіз крої на тиреоїдині гормони. Якщо проблема все ж у щитовидці, лікувати потрібно саме її. У такому разі жодні косметологічні процедури не допоможуть, адже боротися слід з причиною, а не з наслідком. Лікар-ендокринолог може призначити прийом певних гормональних препаратів, ліків з вмістом йоду, спеціальну дієту.

Стан волосся після видалення щитоподібної залози

Інколи трапляється так, що за показаннями необхідне хірургічне видалення щитоподібної залози, а людині пожиттєво призначається гормонотерапія для заміщення її функції. Проте як же на такі зміни реагує волосся? У деяких пацієнтів немає жодних змін зі станом волосяного покриву, проте у частини старе волосся починає відмирати швидше, ніж зароджується нове. У такому випадку людина поступово починає лисіти. Також волосся із кучерявого може стати прямим, змінити колір, потьмяніти. Якщо подібні зміни відбуваються, також слід звернутися за консультацією до лікаря-ендокринолога. Знайти кваліфіковану клініку та лікаря можна на порталі Здоров-Інфо.

Особливості догляду за волоссям

Існують поради, які допоможуть уповільнити процес випадіння волосся. Серед них наступні:
  1. Волосся слід мити у теплій воді, температура якої не вище 45°С.
  2. Треба користуватися зволожуючими шампунями та бальзамами у випадку зниженої секреції гормонів щитоподібної залози, та засобами для жирної шкіри голови при підвищеній секреції.
  3. Необхідно частіше розчісувати волосся, робити масаж голови.
  4. Слід використовувати засоби фізіотерапії для вирішення проблеми.
Не можна:
  • нервувати;
  • не висипатися, пізно лягати спати;
  • нехтувати прогулянками на свіжому повітрі;
  • забувати про важливість помірних фізичних навантажень;
  • їсти шкідливу їжу;
  • курити;
  • зловживати алкоголем.
Здоровий спосіб життя буде сприяти якнайшвидшому відновленню ендокринного балансу, що дозволить волоссю знову стати густим та здоровим.

Щитоподібна залоза – це невеликий за розміром, але дуже важливий орган, який регулює безліч процесів в організмі, зокрема і ріст та випадіння волосся. Якщо втрати волосяного покриву є істотними, слід записатися на прийом до ендокринолога.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм