Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Набутий цукровий діабет: як його попередити?

Набутий цукровий діабет: як його попередити?Цукровий діабет другого типу ще називають набутим, або інсулінонезалежним, оскільки хвороба не є вродженою, а хворі не потребують щоденних ін’єкцій інсуліну. Причина набуття даного захворювання – порушення обмінних процесів в організмі людини, а також загострення хронічних недугів підшлункової залози. Раніше дана хвороба розвивалася в основному у людей похилого віку, проте нині картина катастрофічно змінюється, і набутий цукровий діабет помітно «молодшає».

Що сприяє розвитку набутого цукрового діабету?

Негативні фактори впливу на розвиток даного захворювання наступні:
  • збої у роботі підшлункової залози людини, через що вона продукує інсулін у недостатній кількості;
  • стійкість клітин організму до впливу гормону інсуліну, особливо у жировій клітковині, печінці, м’язах;
  • надлишкова маса тіла;
  • сильний стрес.
Стійкість організму людини до гормону інсуліну тягне за собою ряд патологічних небезпечних наслідків, а саме:
  • зростання артеріального тиску;
  • підвищення рівня цукру в крові;
  • прогресуючу ішемічну хворобу серця;
  • атеросклероз судин.
Якщо пацієнту поставили діагноз «діабет другого типу», важливо регулярно слідкувати за концентрацією глюкози в крові. Набутий діабет зустрічається набагато частіше, ніж вроджений. У цілому 1 людина з 90 страждає на дане захворювання.

Симптоми набутого діабету

Це захворювання досить підступне, адже декілька років може протікати у прихованій формі. Через це його дуже складно діагностувати та почати лікувати на ранніх стадіях, коли терапія є найбільш ефективна. Головні ознаки набутого діабету наступні:
  1. Постійна спрага, сухість у роті.
  2. Занадто часті сечовипускання.
  3. М’язова слабкість, втома, неможливість здійснювати навіть мінімальні фізичні навантаження.
  4. Свербіж шкіри, особливо в області статевих органів.
  5. Часті інфекційні хвороби шкіри.

Профілактика набутого цукрового діабету

Якщо хоча б хтось у сім’ї страждає на дану форму діабету, його родичі автоматично потрапляють до групи ризику. Дане питання треба тримати на контролі всім, хто має зайву вагу, підвищений артеріальний тиск. Інсулін та зайва вага мають прямий зв’язок, і чим більша вага, тим вищою є ймовірність розвитку набутого діабету. Кортикостероїди можуть підвищувати ризик виникнення даної хвороби, про це теж треба пам’ятати.

Щоб попередити цукровий діабет другого типу, слід вести здоровий спосіб життя та відмовитися від шкідливих звичок, зокрема й від пасивного куріння. Також необхідно звернути увагу на своє харчування, вживати лише здорову їжу. Збалансований денний раціон, багатий на клітковину та прості вуглеводи, допоможе знизити зайву вагу та мінімізувати ризик розвитку набутого діабету. Слід вживати моркву, зелену квасолю, цитрусові, капусту, редиску, болгарський перець тощо. Крім того, треба пам’ятати про помірні, але регулярні фізичні навантаження, більше гуляти на свіжому повітрі.

Якщо людини тривалий час погано себе почуває без будь-яких очевидних на те причин, їй варто звернутися за діагностикою до лікаря.

Діабет другого типу – це проблема сучасної людини, яка веде малорухливий спосіб життя, вживає нездорову їжу, нехтує своєю зайвою вагою і, зрештою, здоров’ям. Попередити виникнення цієї хвороби найчастіше можна, для цього слід переглянути свій спосіб життя. Особливо важливо контролювати своїх дітей, не допускати їх ожиріння та недостатньої рухливості. Це зона відповідальності кожної людини, яка прийняла рішення стати татом чи мамою.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм