Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке сепсис? Чим він небезпечний для здоров'я і життя пацієнта?

Що таке сепсис? Чим він небезпечний для здоров'я і життя пацієнта?Сепсис - це вкрай небезпечна для життя системна запальна реакція організму на місцевий інфекційний процес. У перекладі з грецького означає «гниття». Сепсис виникає як результат попадання в кров бактерій, грибів і токсинів. У народі його називають «зараження крові». Для сепсису характерний прогресуючий характер перебігу, спонтанне одужання при ньому неможливе. Тобто, врятувати людину від смерті можна лише шляхом своєчасного і грамотного лікування, і то далеко не завжди.

Причини сепсису

Збудниками сепсису можуть бути бактерії, гриби, токсини. Запальна реакція розвивається через недієздатність імунної системи пацієнта, при цьому вона не може локалізувати збудника в первинному джерелі інфекції. Значно послабити імунітет можуть:
  • важкі захворювання;
  • хірургічні операції;
  • сильна крововтрата;
  • гнійний перитоніт;
  • незадовільне харчування, з яким в організм не надходить навіть мінімум необхідних поживних речовин;
  • прийом імуносупресивних препаратів (призначають, наприклад, при трансплантації органів і при інших станах, коли природний імунітет потрібно значно знизити, щоб лікування допомогло).
Інфекція в кров може потрапити через місцеве зараження, під час операції, при установці катетера в вену і при інших медичних процедурах.

Первинне джерело сепсису часто - це інфекції тканин, органів, суглобів, кісток. Він може виникнути після занесення інфекції при пологах, абортах.

Ознаки сепсису

Сепсис викликає сильну інтоксикацію організму. До його симптомів відносяться:
  • дуже сильна і різка слабкість;
  • сильна лихоманка;
  • значне зниження артеріального тиску;
  • тахікардія (коли серце просто «вискакує» з грудей);
  • втрата апетиту;
  • задишка.
Як наслідок множинного ураження органів і систем розвивається серцева, дихальна, ниркова, надниркова недостатність.

Чи можна вилікувати сепсис?

Сепсис діагностують за зовнішніми симптомами і за аналізом крові, який покаже сильне збільшення показників ШОЕ і лейкоцитів.

Дуже важливо вчасно почати лікування. Це комплексна антибактеріальна, дезінтоксикаційна і протигрибкова терапія. Хворого лікують у відділенні інтенсивної терапії або в реанімації. Часто йому потрібне переливання крові. При всіх цих діях точної гарантії, що пацієнта вдасться врятувати, немає.

Профілактика сепсису

Дуже важлива профілактика сепсису. Це:
  1. Своєчасне і грамотне лікування всіх гнійних процесів та інфекцій.
  2. Дотримання стерильності під час операцій, пологів, медичних маніпуляцій.
  3. Використання антибіотиків тільки за показаннями. Адже занадто часте використання цих препаратів веде до вироблення до них у бактерій стійкості. І в критичній ситуації ліки можуть просто не допомогти.
Через заражену кров інфекція розноситься всіма органами і системами, які поступово відмирають. Тому так важливо дотримуватися всіх правил профілактики сепсису і вчасно почати лікування в разі його розвитку.

Автор: Ольга Купріянова
 
 
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм