Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Кліщовий енцефаліт: як себе убезпечити від хвороби?

Кліщовий енцефаліт: що це, як себе убезпечити від хвороби?Кліщовий енцефаліт – це інфекційне вірусне захворювання, яке уражує переважно центральну нервову систему людини і передається через укуси кліщів. Цей вірус чутливий до факторів зовнішнього середовища і помирає в окропі, при термічній обробці, під дією побутових дезінфікуючих засобів. Навесні, коли кліщі стають найбільш активними, а їхні укуси доволі частим явищем, небезпека зараження кліщовим енцефалітом значно підвищується. Тож треба бути дуже обережним, перебуваючи на природі.

Симптоми кліщового енцефаліту

Найчастіше зараження цією вкрай небезпечною хворобою відбувається унаслідок укусу кліща, та не завжди. Іноді вірус потрапляє до організму людини через вживання сирого молока чи недостатньо просмаженого м’яса хворих тварин. Однак люди, які захворіли на кліщовий енцефаліт, не є заразними для оточуючих.

Підступність захворювання полягає в тому, що воно може проявитися аж через 30 днів після укусу кліща. Хворий буде відчувати наступні симптоми:
  • сильний озноб;
  • стрімке підвищення температури тіла до 39 °С;
  • сильний головний біль;
  • біль у всьому тілі, відчуття слабкості;
  • нудота;
  • почервоніння обличчя та очей.
Приблизно з 3-5 дня хвороби будуть виявлятися ознаки ураження нервової системи. До них належать:
  • судоми;
  • марення;
  • порушення рухової функції.

Лікування та профілактика кліщового енцефаліту

Хворий повинен бути терміново доставлений у стаціонар, в інфекційне відділення, де йому проведуть інтенсивне лікування. Якщо його не провести вчасно, можливі вкрай важкі наслідки для пацієнта, включаючи і його смерть. Також ймовірні порушення рухових функцій, розлади пам’яті, ускладнення від кліщового енцефаліту можуть залишити людину інвалідом на все життя.

Навіть якщо кліщ укусив, існує вкрай мала ймовірність, що він є джерелом такої страшної хвороби. Проте ніхто не застрахований від такого розвитку подій. Тому дуже важливою є профілактика укусів кліщів, особливо у весняний період, коли вони найбільш активні. Вирушаючи до лісу, парку, на дачу чи на рибалку, слід вжити таких елементарних правил:
  1. Надівати речі з довгими рукавами, манжетами, що щільно прилягають до руки, комірцями, віддавати перевагу штаням перед шортами. Штани краще заправляти у чоботи. На голову не забути надіти кепку чи косинку, адже ділянки голови, покриті волоссям, – улюблене місце кліщів.
  2. Користуватися спеціальними відлякуючими для кліщів та інших комах засобами, які можна знайти в аптеці у вигляді спрею, мазі тощо.
  3. Триматися подалі від кущів та високої трави, адже саме там можна зустріти найбільшу кількість кліщів. Вони не живуть там, де високо.
  4. Повернувшись додому після походу чи пікніку, варто ретельно оглянути себе та своїх рідних. Підвищену увагу слід приділити волосистій частині голови та природним складкам шкіри (зона під пахвами, під колінами, сідниці), адже саме там найчастіше люблять присмоктуватися кліщі.
Для лісників та інших людей, які довго перебувають у лісі або ж навіть живуть там, передбачено спеціальне щеплення від кліщового енцефаліту. Курс вакцинації складається з трьох щеплень, які проводяться у листопаді, грудні (через місяць) та у березні (через 3 місяці). Останнє щеплення слід отримати не пізніше, ніж за 14 днів до початку сезону активності кліщів.

Якщо кліщ все ж присмоктався до шкіри, після його видалення можна здати комаху до лабораторії, щоб дізнатися, чи є він переносником кліщового енцефаліту. Тоді є можливість розпочати лікування ще до перших проявів хвороби.

Кліщовий енцефаліт – це дуже серйозна хвороба, яку можна отримати через власну необережність. Тому навесні ключове значення мають елементарні правила профілактики під час перебування на природі.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм