Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чим небезпечний гепатит А? Діагностика, лікування та профілактика хвороби

Чим небезпечний гепатит А? Діагностика, лікування та профілактика хворобиГепатит А (хвороба Боткіна) – це гостра інфекційна вірусна хвороба, яка характеризується ураженням печінки. Вважається найбільш сприятливою формою гепатиту, адже не буває хронічною.

Як передається гепатит А? Симптоми хвороби

Вірус гепатиту А передається від людини до людини фекально-оральним шляхом. Гепатит А називають хворобою брудних рук, адже його поширення пов’язане з недотриманням елементарних правил гігієни. Хворий виділяє вірус з фекаліями, після чого він розповсюджується з водою чи їжею. Тож достатньо гарно мити руки та дотримуватися санітарних правил, щоб хвороба не поширювалась.

Захворювання проявляється через 7-50 днів від моменту зараження, впродовж яких вірус розмножується та адаптується до організму людини.

Протікання гепатиту А ділять на два періоди: підшлунковий та жовтяничний. Симптоми гепатиту А у підшлунковий період (тривалість 5-7 днів) наступні:
  • слабкість, відчуття втоми;
  • головний біль;
  • біль у м’язах та суглобах;
  • нудота, блювання;
  • свербіж шкіри;
  • помірне підвищення температури до 38,5°С;
  • діарея (особливо у маленьких дітей);
  • біль у правому підребер’ї.
Для жовтяничного періоду хвороби характерні такі прояви:
  • жовтяниця – пожовтіння слизових, склер (очних білків), шкіри (триває 1-2 тижні);
  • потемніння сечі;
  • знебарвлення калу;
  • значне покращення загального самопочуття людини порівняно з підшлунковим періодом.
Жовтяниця поступово зникає, саме захворювання може тривати від 1 тижня до 2 місяців, після чого настає відновлення, яке може тривати до півроку.

Діагностика та лікування гепатиту А

Цією хворобою займається лікар-інфекціоніст. Діагностичні процедури покажуть збільшення печінки, іноді селезінки. Також поставити правильний діагноз допоможе біохімічний аналіз сечі та крові. В них буде підвищений білірубін та печінкові ферменти, що потрапляють до крові під час руйнування печінки. При гепатиті А рівень даних ферментів збільшується у 8-10 разів. Ще одна обов’язкова діагностична процедура – аналіз крові на маркери вірусного гепатиту. Аналіз крові швидко та зручно робити, використовуючи гематологічний аналізатор.

Зазвичай організм хворого здатен самостійно впоратися з хворобою. В гострий період необхідно дотримуватися дієти за призначенням лікаря. Хворим рекомендовано постільний режим та прийом препаратів, що захищають печінку (гепатопротекторів). Не можна вживати алкоголь.

Якщо гепатит А виявляється у важкій формі, лікар може призначити препарати для зниження концентрації токсинів в організмі.

Також застосовується симптоматичне лікування для покращення загального самопочуття хворого. Після перенесеного гепатиту А функції печінки повинні повністю відновитися.

Профілактика гепатиту А

Найкраща профілактика цієї хвороби – своєчасна вакцинація. У Національному календарі щеплень рекомендовано вакцинувати дитину від гепатиту А у перший день життя, в 1 місяць та у півроку. Тільки так можна вберегти малюка від цієї доволі складної та довготривалої хвороби.

Гепатит А хоч і вважається найменш агресивною формою гепатиту, все ж лишається захворюванням, за якого печінка зазнає значних уражень. Хвороба може тривати досить довго, а відновлення після неї – ще довше. Тож, щоб не заразитися гепатитом А, треба дотримуватися елементарних правил гігієни та зробити всі необхідні щеплення. Профілактика – це завжди краще за лікування.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм