Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

У чому різниця між грипом та ГРВІ? Як лікарі радять боротися з цими хворобами?

У чому різниця між грипом та ГРВІ? Як лікарі радять боротися з цими хворобами?ГРВІ та грип – це хвороби, які мають дуже схожу природу походження та стратегію лікування. Тоді чому ж саме про грип та його епідемії щороку так багато говорять у суспільстві, у той час як про звичайні вірусні інфекції вже ніхто й не згадує. Все просто – грип протікає більш важко та часто викликає досить серйозні для здоров’я та навіть життя людини ускладнення. Саме тому його так важливо попередити та дізнатися більше інформації про дану хворобу.

Симптоми грипу та ГРВІ та відмінності у їх прояві

Гостра респіраторна вірусна інфекція – це інфекційне захворювання, викликане потраплянням до організму людини певного вірусу. Найчастіше мова йде про інфекції верхніх дихальних шляхів, коли страждає ніс, горло. Хвороби нижніх дихальних шляхів – бронхіти та пневмонії, вони також можуть викликатися вірусом, а можуть і бактеріями. Проте найчастіше вони стають ускладненнями після важкого перебігу ГРВІ.

Грип – це вірусна інфекція, викликана вірусом грипу певного штаму, яка відрізняється від звичайної ГРВІ наступним чином:
  • може спричинити епідемію, охопивши значну кількість населення;
  • протікає важко, дає велику смертність, призводить до ускладнень;
  • існують противірусні препарати проти грипу з доведеною ефективністю (озельтамівір, занамівір), тоді як проти ГРВІ противірусних препаратів з доведеною ефективністю не існує.

Головні відмінності між ГРВІ та грипом:

  1. Початок хвороби. При ГРВІ він поступовий, при грипові – гострий.
  2. Лихоманка. При ГРВІ температура дуже рідко піднімається вище за позначку в 38,5°С, при грипові – температура піднімається різко і високо – до 39-40°С. Збити її при цьому важче, а тримається вона 3-4 дні поспіль.
  3. Інтоксикація організму. При ГРВІ людина може зберігати працездатність, при грипові – ні. На грип вказують такі симптоми інтоксикації, як озноб, сильне потовиділення, дуже сильний головний біль, біль в очних яблуках, боязнь світла, ломота у суглобах та м’язах.
  4. Нежить та закладеність носу. Сильна нежить характерна для ГРВІ, для грипу – закладеність носу приблизно з другого дня хвороби.
  5. Біль та почервоніння горла. Це симптоми ГРВІ, при грипові іноді відсутні.
  6. Кашель. При ГРВІ кашель проявляється майже одразу та є помірним. Для грипу характерний сильний, дискомфортний кашель та біль в області трахеї приблизно на 2 добу після початку хвороби.
  7. Чихання. Часто супроводжує ГРВІ, рідко – грип.
  8. Почервоніння очей. Рідко зустрічається при ГРВІ, часто – при грипі.

Коли треба звертатися до лікаря?

До лікаря треба звертатися за перших проявів хвороби. Проте, якщо одразу такої можливості немає, обов’язковим є візит за наступних умов:
  1. Температура тіла в районі 40 °С.
  2. Температура вище 39°С більше 3 днів поспіль.
  3. Погіршення після покращення.
  4. Задишка.
  5. Біль у грудній клітині, неможливість зробити глибокий вдих. У цьому випадку необхідно, щоб лікар послухав пацієнта за допомогою стетоскопа.
  6. Дезорієнтація у просторі, порушення свідомості.
  7. Блювання, пронос.
  8. Сильний головний біль.
  9. Пацієнт з групи ризику: вагітні жінки, особи старше 65 років, пацієнти з хронічними захворюваннями.

Як лікувати грип та ГРВІ

Оскільки грип є вірусною інфекцією, особливої різниці в лікуванні його та ГРВІ немає. Лікарі радять багато пити теплої рідини, зберігати оптимальний температурний режим повітря та режим вологості (у приміщенні має бути 18-20°С, вологість 50-70 мм.рт.ст.), часто провітрювати приміщення, робити вологе прибирання.

Особливих ліків вживати не радять. Для боротьби з лихоманкою в домашніх умовах підходять препарати на основі парацетамолу та ібупрофену. Симптоматичне лікування призначають від закладеності носа та болю у горлі.

Якщо грип протікає важко, пацієнту буде запропоновано госпіталізацію, де грип будуть лікувати за допомогою противірусних засобів з перевіреною ефективністю.
Грип та ГРВІ – це вірусні хвороби, які стали для нас вже звичними в осінньо-зимовий період. Проте це не значить, що до них не треба ставитися серйозно. Грип з ускладненням може цілком реально забрати життя. Тому, якщо є така можливість, необхідно зробити профілактичне щеплення від цієї хвороби. За умови ж виникнення перших симптомів грипу чи ГРВІ необхідно звернутися за консультацією до лікаря.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм