Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

З яких причин запалюються лімфатичні вузли на шиї?

З яких причин запалюються лімфатичні вузли на шиї?Лімфовузли – це базові складові частини лімфатичної системи людини, які відповідають за продукування імунних клітин. Ці імунні клітини нейтралізують віруси, що проникають до людського організму з навколишнього середовища. Запалення лімфовузлів на шиї – це стан, яким супроводжується багато інфекційних захворювань та деякі патогенні стани.

Чому запалюються лімфатичні вузли на шиї

Лімфовузли, що розташовані в області шиї, відповідальні за процеси, які протікають у м’яких тканинах шиї та обличчя, у роті, вухах, тому найбільш розповсюдженими причинами їхнього запалення є:
  1. Інфекційні хвороби, що уражують дихальні шляхи та рот: ГРВІ, грип, тонзиліт, вітрянка, стоматит, отит тощо.
  2. Порушення роботи імунітету. Велика кількість патогенних клітин в організмі може бути пов’язана з не до кінця вилікуваними хворобами, переохолодженням, браком вітамінів, сильним стресом.
  3. Переродження клітин лімфо тканини у ракові.
  4. Випадкові механічні пошкодження та травми власне лімфатичного вузла або тканини навколо нього.
  5. Іноді лімфовузли в області шиї збільшуються та запалюються через порушення обміну речовин, хвороби щитовидної залози, алергію, хронічний алкоголізм.

Діагностика запалення шийних лімфовузлів

Виявити запалення допоможе наступна симптоматика:
  • вузли візуально збільшилися;
  • лімфовузли стають або надто твердими, або надто м’якими (це буває, коли в них накопичується гній);
  • до них боляче доторкнутися;
  • ковтати стає боляче;
  • проявляється почервоніння шкіри в області запаленого лімфатичного вузла;
  • присутня загальна слабкість, апатичність;
  • може підвищитися температура;
  • бувають головні болі.

Лікування запальних процесів в лімфатичних вузлах в області шиї

Спочатку треба визначити причину запалення. Часто лімфовузли так реагують на інші хвороби. Корисно буде провести заходи з укріплення імунітету, щоб він краще та ефективніше реагував на захворювання, що носять інфекційний характер.

Лікування саме лімфатичних вузлів призначається за умови захворювань сполучних тканин. У такому випадку лікар може використовувати ультрависокочастотну терапію (УВЧ). Ця методика є фізіотерапевтичною, з її допомогою на організм впливає електромагнітне поле ультрависокої частоти.

Протизапальні препарати можна приймати лише за призначенням лікаря. Антибіотикотерапія проводиться тільки в тому випадку, якщо хвороба виникла через потрапляння до організму бактеріальної інфекції та при наявності гнійних ускладнень. Ймовірне навіть хірургічне втручання, якщо ці ускладнення дуже важкі. Таким чином позбавляють лімфатичні вузли від гною.

Запалення шийних лімфовузлів у дітей

У дітей віком від 5 до 7 років досить часто спостерігається запалення лімфовузлів на шиї. Це пояснюється тим, що лімфатична система ще не до кінця сформована, а тому функцію бар’єру виконує в неповній мірі. Збільшення лімфатичних вузлів говорить про боротьбу дитячого організму зі збудниками інфекції. Щоб виявити причину, треба провести обстеження, призначене лікарем.

Лімфатичні вузли на шиї – це одне з багатьох природних «дзеркал» стану нашого здоров’я. Не можна залишати без уваги факт їх збільшення, проте й панікувати не варто. Виявити істинну причину запальних процесів допоможе лише лікар та призначені ним аналізи. У більшості випадків збільшення лімфовузлів – лише наслідок певної хвороби, яку й треба вилікувати.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм