Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як зміцнити імунітет восени? Практичні поради

Як зміцнити імунітет восени? Практичні порадиОсінь – це пора, коли імунітет починає поступово знижуватися, організм послаблюється і не завжди може ефективно протистояти інфекціям. Що ж зробити, щоб не хворіти восени? Як зміцнити імунітет у період міжсезоння?

Способи посилення імунітету восени

Восени, разом із падінням температурного режиму, скороченням світлового дня та збільшенням кількості опадів, більшість людей починає відчувати загальну слабкість, сонливість, в’ялість, швидко втомлюється та часто хворіє. Це відбувається через послаблення імунітету, але ж попереду нас ще очікує зима. Тому осінь – найкращий час зайнятися своїм здоров’ям.

Отже, для посилення захисних властивостей свого організму необхідно:
  1. Правильно та повноцінно харчуватися. Дуже велике значення в осінній період набуває харчування. Важливо готувати страви таким чином, щоб зберігати в них якомога більше корисних речовин та вітамінів. Для цього овочі слід піддавати мінімальній термальній обробці, віддавати перевагу свіжим салатам, заправленим рослинною олією. Взагалі осінь – не найкраща пора для дієт, щоб підсилити імунітет, слід налагодити харчування, а не обмежувати його. Також не варто пропускати прийоми їжі. Крім того, організму в осінній період необхідні кисломолочні продукти.
  2. Одягатися відповідно до погодних умов. Восени буває дуже важко переналаштуватися на новий лад, зрозуміти необхідність дістати з комори шапку, шарф, чобітки, куртку. Звичайна застуда, яка виникає через банальне переохолодження, значно послаблює організм, і йому стає важче боротися з ГРВІ та іншими хворобами. Тож ховаємо до шафи літній одяг і не боїмося тепло і комфортно вдягати себе та своїх дітей. Також слід пам’ятати, що погода восени є примхливою і непередбачуваною, тож завжди краще мати з собою кофтину чи парасольку, про всяк випадок.
  3. Уникати стресів. Як це не очевидно, але багато хто забуває, що нервування – причина багатьох хвороб. Стрес у сукупності з перемінливою погодою здатен значно послабити захисні властивості організму. Тож не варто турбуватися з будь-якого приводу. Не допускайте стресів та перевтоми, і хвороби будуть менше переслідувати вас восени.
  4. Займатися спортом та фізичною активністю. Помірні фізичні навантаження – це завжди корисно, а особливо восени, коли треба покращити кровообіг для нормалізації роботи серця, судин, легень. Зниження температури повітря негативно впливає на кровообіг, щоб його нормалізувати та адаптувати організм до похолодання, варто займатися спортом. Можна робити щоденну ранкову зарядку, бігати, плавати в басейні, займатися у тренажерному залі чи відвідувати групові заняття. Важливо, щоб фізична активність приносила не лише користь, а й задоволення, тоді буде більше шансів зберегти її систематичність.
  5. Пити трав’яні чаї. Особливо корисним є чай із шипшини, яка зберігає вітамін С навіть у сухому вигляді. Корисно додавати до чаю лимон.
  6. Більше гуляти на свіжому повітрі. Прогулянки корисні для організму, навіть у хмарний день. Також необхідно провітрювати приміщення: мікроби збираються там, де багато людей та немає доступу до свіжого повітря.
Осінь – це випробування для імунітету та стрес для організму. Але переналаштуватися на нові умови можна досить швидко, головне розуміти важливість повноцінного харчування, помірних фізичних навантажень, прогулянок на свіжому повітрі, уникання стресів. І тоді не знадобляться жодні ліки для посилення імунітету.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм