Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому діти часто хворіють після зими – медична точка зору

Чому діти часто хворіють після зими – медична точка зоруКінець зими-початок весни – це досить непростий період для будь-якого організму, особливо для дитячого. Саме на цей час припадає черговий сплеск гострих респіраторних вірусних інфекцій, який пов’язаний з пониженням імунітету людини після найхолоднішої пори року. Саме на початку весни дитячий організм стає найбільш уразливим до найрізноманітніших хвороб. Як же можна боротися з цією проблемою?

Які захворювання найчастіше зустрічаються у дітей на початку весни?

Лікарі стверджують, що у перші тижні весни зазвичай підвищується рівень захворюваності на традиційні респіраторні, сезонні інфекції. Крім того, в цей період проявляються й інші хвороби, особливо різко загострюються хронічні недуги. Що стосується дітей, у них часто виникає комбінація найрізноманітніших захворювань, наприклад, ГРВІ провокує загострення отиту, алергію, можуть дати про себе знати хвороби шлунково-кишкового тракту. Ще один важливий момент – на початку весни в людському організмі накопичується сезонна нестача вітамінів, що й ускладнює лікування, робить хвороби більш затяжними.

Імунітет за зиму майже вичерпує свої можливості, йому потрібна термінова «підзарядка». Найкраще імунітет формується влітку, коли дитина їсть багато свіжих овочів та фруктів, постійно проводить час на вулиці, по можливості дихає морським повітрям. Запасу імунітету вистачає приблизно на півроку, тому початок весни – критичний період, сприятливий для всіх можливих хвороб.

Також взимку дає про себе знати нестача сонячного світла, що спонукає організм виробляти вітамін D. Усе це не проходить безслідно. Адже саме вітамін D відповідає за укріплення імунітету. Крім цього важливого вітаміну у березні відчувається суттєвий брак й інших вітамінів та мікроелементів. Майже у всіх дітей настає так званий гіповітаміноз. Боротися з ним можна, скорегувавши раціон харчування дитини.

Як боротися з проблемою?

Тож чи можна зробити щось, щоб дитина не хворіла так часто в березні-квітні? Однозначно – так. По-перше, слід уважно попрацювати над денним раціоном дитини. Харчування повинне бути корисним, збалансованим та поживним. Дитина має їсти овочі, фрукти, м’ясо, рибу, каші, кисломолочні продукти, пити достатню кількість рідини.

По-друге, варто звернути увагу на режим дня дитини. Вона повинна щодня гуляти на свіжому повітрі, проявляти розумну фізичну активність, не має засиджуватися за телевізором чи комп’ютером у задушливому приміщенні.

По-третє, необхідно слідкувати за температурним режимом у приміщеннях, де постійно перебуває дитина. Їх варто регулярно провітрювати, встановити там температуру на рівні 20°С.

По-четверте, треба слідкувати за здоровим сном дитини. Постійні недосипання ослаблюють організм, і це призводить до його більшої вразливості перед хворобами.

Лікарі застерігають: не можна самостійно приймати рішення про проходження комплексу вітамінів чи мультивітамінних добавок, це може не допомогти, а зашкодити дитині. Дозування та вид вітамінів залежить від віку та індивідуальних особливостей організму, тож приймати їх можна лише за призначенням лікаря.

Початок весни – дійсно непростий період для дитячого імунітету. Наше завдання – допомогти йому протриматися до літа, не дати дитині постійно хворіти. Зробити це можна за допомогою нормалізації її харчування та способу життя.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм