Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Видалення аденоїдів у дітей: показання та протипоказання

Видалення аденоїдів у дітей: показання та протипоказанняАденоїди – це патологічно збільшені носоглоткові мигдалини, які викликають утруднення дихання, розлади слуху та інші ускладнення. Найчастіше з цією проблемою стикаються діти віком від 3 до 7 років з причини частих вірусних інфекцій. Якщо мигдалини суттєво знижують якість життя дитини та погіршують умови функціонування її організму, їх рекомендують видалити. Ця операція називається аденотомія. Які існують показання та протипоказання до даної процедури?

Показання до видалення аденоїдів

Аденотомію рекомендують робити дітям з ІІ та ІІІ ступенем збільшення аденоїдів. На практиці це означає наявність таких показань до операції:
  1. Дитина завжди ходить з відкритим ротом.
  2. У малюка практично повністю відсутнє носове дихання.
  3. Дитина хропить вночі, у неї можуть спостерігатися короткочасні зупинки дихання під час сну.
  4. Хворий має гугнявий голос.
  5. У дитини часто розвиваються отити, в неї знижується слух.
  6. З носа та рота у малюка неприємний запах, особливо зранку.
  7. Дитина жаліється на головний біль, вередує.
  8. Виділення з носу у хворого є практично хронічними.
  9. Малюк часто втомлюється.
Також Аденоїдне обличчячерез аденоїди у дитини може розвинутися так зване аденоїдне обличчя: через відсутність носового дихання рот постійно привідкритий, обличчя витягується, верхня щелепа формується неправильно, стає значно вужче нижньої, верхні зуби викривляються, вираз обличчя стає беземоційним. Щоб не допустити такого, треба зважитися на своєчасне видалення аденоїдів.

Які існують протипоказання до аденотомії?

Аденотомія не є екстреною операцією, зазвичай батькам необхідний час, щоб зважитися на неї та підготувати дитину. Проте, звісно, й затягувати не варто. Отже, протипоказаннями до видалення аденоїдів є:
  1. Вік дитини менше двох років.
  2. Наявність будь-яких гострих захворювань, під час операції дитина повинна бути абсолютно здоровою.
  3. Менше 1 місяця від дати останньої вакцинації.
  4. Наявність у дитини онкологічної хвороби.
  5. Хвороба крові у малюка.
  6. Загострення алергії.
Якщо є можливість почекати, краще робити аденотомію не в осінньо-зимовий період, коли є великий ризик захворіти на ГРВІ чи грип, та коли імунітет і так значно ослаблений.

Яким чином проходить операція?

Аденоїди видаляють із використанням загального або місцевого наркозу. Знеболення є обов’язковим. Сама операція вважається простою та триває усього декілька хвилин. На сьогодні аденотомію проводять за допомогою ендоскопу, лазеру чи стандартного скальпелю. Найчастіше використовують лазерний метод видалення аденоїдів.

Після операції впродовж 10-ти днів у дитини можлива гугнявість голосу. Післяопераційний період включає в себе уникання купання дитини, крапання носу судиннозвужуючими краплями, годування малюка рідкою чи перетертою їжею, виключення фізичних навантажень. Зазвичай післяопераційний період триває не більше 10-ти днів, про його особливості батькам розповість лікар.

Якщо аденоїди не видалити вчасно, вони можуть призвести до таких наслідків:
  • Зміна рис обличчя, поява аденоїдного обличчя, риси якого залишаться на все життя.
  • Зниження або повна втрата слуху.
  • Погіршення інтелектуальних здібностей через швидку втомлюваність, головні болі та проблеми з концентрацією уваги.
  • Гугнявість голосу.
  • Хропіння вночі.
Слід розуміти, що видалення аденоїдів повинно бути зваженим, продуманим кроком. Виконують аденотомію лише за наявності конкретних показань, адже ці мигдалини у нормальному стані захищають дихальні шляхи від вірусів та бактерій, є природним фільтром. Видалення здорових мигдалин нанесе шкоду імунній системі людини, проте якщо аденоїди лише шкодять здоров’ю, з ними треба прощатися. Операція – це крайня міра, коли консервативне лікування є абсолютно неефективним.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм