Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому вростає ніготь на великому пальці ноги? Як допомогти хворому?

Чому вростає ніготь на великому пальці ноги? Як допомогти хворому?Ніготь, який вростає у шкіру на великому польці ноги та викликає запальні процеси, – досить поширене явище. Ця проблема зустрічається за різними даними у 3-10% населення світу, при цьому найчастіше від неї страждають молоді чоловіки віком до 30 років. Захворювання виникає через патологічні зміни нігтя та оточуючих м’яких тканин. Часто воно протікає у хронічній формі, рецидиви трапляються і після хірургічного лікування. Тож у чому причина цієї недуги та як із нею боротися?

Фактори, які сприяють вростанню нігтя

Часто ця хвороба є спадковою, проте є й інші несприятливі фактори, які теж слід враховувати. До них належать наступні:
  1. Незручне та неякісне взуття: дуже вузьке, на високих підборах, з поганою вентиляцію.
  2. Неправильний Чому вростає ніготь на великому пальці ноги? Як допомогти хворому?догляд за нігтями на нозі: їх треба зрізати рівно, а не заокруглено, без видалення куточків.
  3. Особливості будови пальців та нігтів: широкі пальці з випуклими нігтями, бокові краї яких загинаються майже під прямим кутом.
  4. Поперечна плоскостопість: відхилення напрямку великого пальця назовні або всередину стопи.
  5. Вроджена деформація стоп: надмірна довжина великого пальцю, перехрещування пальців тощо.
  6. Травми, відмороження: через них ріст нігтів може стати неправильним.
  7. Грибкові ураження ніг, псоріаз: ці хвороби також можуть провокувати патологічний ріст нігтів.
  8. Важкі фізичні навантаження та надмірна вага: ці фактори провокують деформацію великих пальців на ногах та загинання їх всередину.

Симптоми хвороби

Найчастіше ніготь вростає на великому пальці ноги, хоча бувають і винятки. Ступінь розвитку захворювання може бути як слабо вираженим, так і значним, що призводить до суттєвого дискомфорту людини.  До симптомів вростання відносяться наступні:
  • больові відчуття в області запалення, особливо під час натискання на неї та під час ходьби;
  • припухлість пальця;
  • зміна кольору пальця в області запалення (від червоного до синюватого);
  • гнійні виділення з місця запалення.
Загалом, якщо хворобу не лікувати, людині буде важко ходити, особливо у вузькому взутті, вона може втратити працездатність, інфекція може поширитися. Тож не слід нехтувати медичною допомогою у цьому питанні.

Лікування захворювання

На сьогодні існує 3 методи лікування цієї хвороби:
  1. Консервативний.
  2. Ортопедичний.
  3. Хірургічний.
Їхнє застосування залежить від ступеню розвитку захворювання, від наявності рецидивів тощо. Іноді найбільш ефективною є комплексна терапія.

Головна мета консервативних методів лікування – боротьба з запальним процесом та усунення больових відчуттів, а також створення умов для нормального росту нігтя. Для цього застосовують компреси з антисептичними розчинами, спеціальні ванночки, протимікробні засоби. Також слід накладати марлеві валики, просочені антисептичною маззю, під гострий край нігтьової пластини, правильно обрізати ніготь, ходити у вільному, широкому взутті. Зазвичай консервативне лікування допомагає лише на початкових стадіях розвитку хвороби.

Принцип дії ортопедичних методів полягає у поступовому розгинанні та збільшенні радіусу кривизни нігтьової пластини, в результаті чого її краї припіднімаються і перестають вростати у шкіру. Для цього використовують металеві пластини, які кріпляться до нігтя за допомогою спеціального клею. Пластини слід міняти раз на місяць, процес лікування займає 3-4 місяці.

Сильно виражене вростання можна вилікувати лише хірургічним шляхом. Лікар видаляє ділянку нігтя або й всю пластину, використовуючи скальпель, лазер чи радіохвилі.

Навіть після успішного лікування ймовірність рецидиву складає майже 50%, тож слід приділити увагу профілактиці захворювання. Треба своєчасно, правильно та акуратно робити педикюр, носити зручне та якісне взуття, не допускати розвитку грибка та травмування нігтьової пластини.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм