Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Наскільки небезпечним для здоров’я є варикозне розширення вен?

Наскільки небезпечним для здоров’я є варикозне розширення вен?Варикозним розширенням вен називається хвороба, головною ознакою якої є втрата венами своєї еластичності. Вони розтягуються, розширюються та викривляються. Результат – не лише косметичний дефект, але і серйозні наслідки для здоров’я. При порушенні кровотоку кров застоюється у венах, що призводить до деформації судин, які поступово розширюються.

Причини та симптоми варикозу

Зазвичай варикоз зустрічається на литках та на задній поверхні колінних суглобів. Статистика стверджує, що приблизно кожна десята людина у світі страждає на варикозне розширення вен. Частіше за все це жінки віком від 30 до 60 років. До основних причин варикозу відносять наступні:
  1. Погана спадковість. Варикозне розширення вен – це сімейна хвороба: через гени людині передаються особливості будови судин. Якщо стінки вен слабкі, то досить впливу якогось навіть незначного фактору, і хвороба дасть про себе знати.
  2. Вагітність. Під час вагітності у жінки змінюється гормональний фон, що призводить до зниження тонусу вен. Також у цей період вени здавлюються маткою, що поступово збільшується у розмірах. Якщо додати до цього значне збільшення ваги та тиск на вени під час пологів, стає зрозуміло, чому вагітність провокує варикоз.
  3. Погані умови праці та шкідливі звички. Якщо робота пов’язана із постійним перебуванням на ногах, варикоз із великою ймовірністю скоро про себе нагадає. Для продавців, офіціантів, перукарів, стюардес він є професійною хворобою. Також шкідливим є сидячий спосіб життя, тому офісні працівники теж є у групі ризику. Куріння, перекуси та інші шкідливі звички теж провокують варикозне розширення вен.
  4. Незручний одяг та взуття. Занадто тісний одяг, вузьке взуття на високих підборах – все це збільшує навантаження на ноги та вени на них. Якщо до цього додати ще звичку регулярно носити важкі сумки з продуктами з магазину, стає ясно, чому на варикоз страждають в основному жінки.
  5. Фізичні перенавантаження. У групі ризику знаходяться штангісти, адже піднімання важкого – один із факторів, що сприяє розвитку варикозу. Заняття спортом корисні тільки за умови дотримання міри.
До симптомів варикозного розширення вен належать:
  • звивисті темно-сині чи багрові вени на ногах;
  • нерівномірна коричнева пігментація шкіри ніг;
  • сильні болі в ногах;
  • судоми нижніх кінцівок;
  • потовщення вен, яке видно неозброєним оком;
  • виразки на ногах в області суглобів.

Як лікувати варикозне розширення вен

Варикоз – це досить важка хвороба, яка має серйозні ускладнення, а саме:
  • екзему;
  • виразки на шкірі;
  • венозні кровотечі під час навіть незначного поранення ніг;
  • тромбофлебіт – запалення певної ділянки вени, яке супроводжується формуванням тромбу.
Лікування варикозу – це прийом ліків, які покращують тонус вен. Якщо хвороба набула важкої форми, проводять склеротерапію (курс ін’єкцій препаратами, які сприяють спаданню та заростанню розширених вен) чи хірургічне втручання (видалення варикозно розширеної вени).

Щоб не допустити варикозного розширення вен, слід уникати тривалого перебування в одній позі, більше рухатися, носити зручний одяг та взуття. Також важливими є помірні фізичні навантаження.

Варикозне розширення вен – це настільки розповсюджена проблема, що вже не сприймається з належною уважністю. Проте це неправильно: дана хвороба може призвести до дуже серйозних проблем зі здоров’ям. Тож треба слідкувати за собою, своїм способом життя і звичками.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм