Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як проводиться трансплантація нирки?

Як проводиться трансплантація нирки?Пересадка нирки – це операція, головною метою якої є заміна нефункціонуючої або погано функціонуючої нирки на здорову. Здоровий орган беруть від живого чи від мертвого донора. Для вибору правильного донорського органу потрібно провести ряд імунологічних тестів.

Підготовка до операції з пересадки нирки

Трансплантацію нирки детально готує лікар та операційна бригада. Перед безпосереднім проведенням операції і пацієнт, і донор повинні бути проінформовані про усі можливі наслідки та дати письмову згоду на оперативне втручання.

Якщо до пересадки пацієнту проводились процедури діалізу, його проведуть і перед самою операцією. За 8 годин до планової пересадки нирки необхідно відмовитися від прийому їжі.

Є ще ряд рекомендацій, індивідуальних для кожної конкретної історії хвороби. Підготовка до трансплантації – дуже відповідальний процес, який багато в чому відповідає за успіх операції.

Трансплантація нирки від живого донора

На сьогоднішній час медицина віддає перевагу пересадкам органів від живих, а не від померлих донорів. Якщо донором є родич пацієнта, то операцію проводять у плановому порядку. Людина, що є потенційним донором, повинна:
  • мати ту ж групу крові, що й пацієнт;
  • бути здоровим.
Переваги пересадки нирки від живого донора наступні:
  1. Медики отримують можливість правильно, без поспіху підготувати до операції і донора, і реципієнта. Це дозволяє звести до мінімуму ризики будь-яких ускладнень.
  2. Нирка від живого донора практично завжди нормально функціонує, здорова. Це підвищує шанси, що даний орган приживеться в новому тілі.
  3. Трупних органів завжди обмаль, в багатьох країнах світу існують законодавчі перепони з їх використання (в тому числі й в Україні). Тому трансплантація від живих донорів іноді стає єдино можливим варіантом.

Як проводиться пересадка нирки?

Під час трансплантації найчастіше береться ліва нирка донора, яка потім поміщається у праву частину клубової зони пацієнта. Операції проводяться одночасно і для донора, і для реципієнта: в операційній поруч працює дві бригади. Кінцем трансплантації є відновлення безперервності сечовивідних каналів.

Нормальна робота пересадженої нирки повинна відмічатися лікарями уже за 5-10 днів після трансплантації. Донора виписують з лікарні на 2-3 день, реципієнта – на 7-10. Звісно, за умов нормального загоєння та приживання органу.

Можливі ускладнення після пересадки нирки

До проблем, які можуть виникнути, відносять:
  • кровотечу;
  • утворення сечових свищів;
  • потрапляння інфекції до рани;
  • ниркову недостатність;
  • відчуження (неприйняття організмом) донорської нирки.
У перші 2 тижні після операції з пересадки пацієнту проводять гемодіаліз для виведення з нової нирки азотистих продуктів. Для більш швидкого процесу адаптації організму до нового органу лікарі постійно корегують дозування медикаментів, що пригнічують імунітет. Крім того, потрібний прийом препаратів, які покращують кровопостачання до нирки та запобігають формуванню тромбів. Загалом операцією справа не закінчується, такі пацієнти повинні систематично спостерігатися у свого лікаря, регулярно здавати аналізи крові та сечі тощо.

Медицина на сьогоднішній день дійшла такого рівня розвитку, що більшість операцій з трансплантації нирки проходять успішно і помітно продовжують життя пацієнтів та підвищують його якість. 

Читайте також: Трансплантація нирок та печінки: турецький досвід, представлений в Україні

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм