Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Шлунково-кишкова кровотеча: чому виникає та наскільки небезпечною вона є?

Шлунково-кишкова кровотеча: чому виникає та наскільки небезпечною вона є?Кровотечі бувають не лише зовнішні, а й внутрішні, і шлунково-кишкова – одна з найбільш небезпечних серед них. Мова йде про серйозне ускладнення певної хвороби шлунково-кишкового тракту, наприклад виразки, яке може мати фатальні наслідки.

Причини та симптоми кровотечі в шлунку та кишечнику

Зазвичай шлунково-кишкова кровотеча – це ускладнення таких хвороб, як виразка, ерозивний гастрит, варикозне розширення вен стравоходу та шлунку, неспецифічний виразковий коліт. Також воно може виникати через наявність поліпів у кишечнику, доброякісних та злоякісних пухлин в органах шлунково-кишкового тракту, геморою.

Симптоми даної внутрішньої кровотечі залежать від локалізації її джерела та інтенсивності. До найбільш поширених ознак шлунково-кишкової кровотечі належать:
  • блювання кров’ю;
  • кров у калових масах;
  • в’язкий, чорний кал з різким, неприємним запахом;
  • прояви шоку при сильній кровотечі: тахікардія, блідість шкірних покривів, пітливість, сплутаність свідомості;
  • ознаки анемії при хронічній кровотечі: слабкість, швидка втомлюваність, блідість, запаморочення голови.

Як виявити шлунково-кишкову кровотечу?

Оскільки даний вид кровотечі виникає через ускладнення гастроентерологічних хвороб, звернутися за допомогою при появах її ознак слід саме до лікаря-гастроентеролога. Також може знадобитися огляд проктолога. Для встановлення діагнозу знадобляться наступні діагностичні процедури:
  1. Ректальний огляд прямої кишки.
  2. Гастроскопія.
  3. Загальний аналіз крові.
  4. Аналіз кала на приховану кров.
Також лікар може призначити додаткові дослідження. Дуже важливим при встановлені діагнозу є аналіз анамнезу пацієнта та врахування наявності у нього хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.

Що робити при шлунково-кишковій кровотечі?

Якщо є хоча б найменша підозра на наявність даного виду внутрішньої кровотечі, слід негайно звернутися за медичною допомогою, адже наслідки бездіяльності можуть бути важкими. В залежності від ступеню та локалізації кровотечі, здоров’я людини може сильно постраждати, а в найбільш важких випадках ймовірна смерть хворого.

Медикаментозне лікування шлунково-кишкової кровотечі включає в себе поновлення об’ємів втраченої крові, введення кровоспинних препаратів та препаратів заліза для попередження анемії. Зазвичай лікування проводиться в умовах стаціонару, а всі ліки хворий отримує через вени або ж внутрішньом’язово.

Якщо медикаментозна терапія виявляється неефективною, хворому показана хірургічна операція, метою якої є зупинка кровотечі.

Важливу роль в питанні уникнення шлунково-кишкової кровотечі відіграє профілактика. Треба слідкувати за станом свого здоров’я, а особливо за розвитком хронічних хвороб. Найбільш поширена причина цього виду внутрішньої кровотечі – погано вилікувана або зовсім нелікована виразка шлунку та дванадцятиперстної кишки. Ця хвороба нині успішно піддається медикаментозній терапії за умови своєчасного звернення за допомогою та добросовісного виконання всіх лікарських настанов.

Треба пам’ятати, що всі наявні у вас хронічні хвороби – це потенційний осередок виникнення нових проблем зі здоров’ям. Тому не можна забувати про них, варто намагатися тримати під контролем своє здоров’я та самопочуття. Якщо є така можливість, вилікуйте захворювання, якщо ні – пам’ятайте про нього, щоб не допустити появи таких небезпечних для життя симптомів, як шлунково-кишкова кровотеча.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм