Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому болить живіт? Можливо, це панкреатит?

Чому болить живіт? Можливо, це панкреатит?Лікарі Стародавньої Греції називали підшлункову залозу pancreas, від цього слова і пішла назва запалення цього органу – панкреатит. Роль підшлункової у функціонуванні людського організму важко переоцінити: вона забезпечує нормальний процес травлення, приймає участь у регуляції енергетичного обміну та інших важливих процесах. Ферменти підшлункової залози допомагають перетравлюватися білкам, жирам та вуглеводам у кишківнику, а її гормони регулюють рівень глюкози у крові.

Чому виникає панкреатит та які його симптоми?

Панкреатит може протікати у гострій чи хронічній формі (з обов’язковими періодами загострення). Головних причин розвитку запалення підшлункової дві: надмірне вживання алкоголю та хвороби жовчного міхура. До інших факторів, які можуть сприяти виникненню панкреатиту, належать: захворювання дванадцятипалої кишки, виразка шлунку, операції на шлунку та жовчних шляхах, травми живота, приймання деяких лікарських препаратів, інфекції (паротит, гепатит В, С тощо), глистяна інвазія, анатомічні аномалії протоку підшлункової, порушення обміну речовин, зміна гормонального фону, серцево-судинні захворювання, погана спадковість.

За хронічної форми панкреатиту нормальна тканина підшлункової залози поступово заміщується рубцевою, через що ферменти та гормони виробляються у недостатній кількості.

Головний симптом панкреатиту – дуже сильний біль у верхній частину живота. Найчастіше він має оперізуючий характер, його неможливо зняти анальгетиками та спазмолітинами. Отже, головні симптоми панкреатиту наступні:
  • сильний біль у верхній частині живота;
  • блювота;
  • діарея;
  • слабкість;
  • запаморочення;
  • відсутність апетиту;
  • стрімка втрата ваги.
Найчастіше біль підсилюється, коли хворий лягає на спину, та стає слабшим, якщо він сідає на трохи нахиляється вперед. З’являється та підсилюється біль через 40-60 хвилин після їжі.

Діагностувати панкреатит можна на основі симптоматики, за допомогою біохімічного аналізу крові, під час УЗД.

Ускладнення панкреатиту

Досить часто супутньою хворобою до панкреатиту є холецистит (запалення жовчного міхура). Існує і зворотній зв’язок – холецистит часто викликає панкреатит. Ці недуги йдуть ніби в парі. Також гострий панкреатит може мати ускладненням інфекцію, що призводить до нагноєння та абсцесу підшлункової залози. Тому дане захворювання є вкрай небезпечним і може навіть викликати смерть людини, якщо вчасно не звернутися за медичною допомогою. Під час панкреатиту може розвинутися внутрішньочеревна кровотеча. Запалення підшлункової залози іноді спричинює перитоніт. Хронічний панкреатит буває причиною виникнення набутого цукрового діабету.

Якщо людина відчуває сильний біль у животі під ребрами, їй слід, не гаючи часу, звернутися до лікаря. Адже це цілком реально може бути проявом гострого панкреатиту, який необхідно негайно лікувати, інакше він буде небезпечним для життя. При хронічній формі хвороби слід проходити періодичні курси обстеження та лікування, слідкувати за своїм денним раціоном, їсти здорові та корисні страви, не вживати алкоголь. Цю хворобу варто контролювати і ні в якому разі не можна запускати, інакше наслідки будуть важкими. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм