Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Малина допомагає при застуді: правда чи міф?

Малина допомагає при застуді: правда чи міф?У суспільстві поширеною є думка, що малина є ефективним природним засобом від застуди. Чи правда це? Які лікувальні властивості має ця ягода та продукти, приготовані з неї?

Корисні властивості малини

Які ж лікувальні властивості має малина, що дозволяють вважати її ефективним протизастудним засобом? В її ягодах міститься дуже багато саліцилової кислоти, яка допомагає знижувати температуру тіла. Її в плодах малини вдвічі більше, ніж, наприклад, у вишнях. Крім цього, малина містить залізо, дубильні речовини, антоціани, які мають протимікробні властивості.

Малина є корисною не лише при застуді: у її плодах є речовини, які не дають зайвому холестерину відкладатися у судинах. Тож можна вважати малину природним засобом для профілактики атеросклерозу. Також ця ягода містить фолієву кислоту, тому є корисною для вагітних. А завдяки залізу малина допомагає боротися з анемією. Крім того, малину рекомендовано вживати для покращення травлення.

Плоди малини мають у своєму хімічному складі ще й йод, тому їх рекомендовано їсти при хворобах щитоподібної залози та для профілактики йододефіциту.

Малина при застуді

Малина має потогінну та сильну жарознижуючу дію, тому її так люблять використовувати при застуді. Це пояснюється наявністю у її складі великої кількості саліцилової кислоти. При будь-яких захворюваннях органів дихання рекомендовано вживати багато теплої рідини, чай з малини при цьому – один з найкращих варіантів.

Також слід враховувати, що лікувальні властивості мають не лише ягоди малини, а й її листя та квітки. Наприклад, сушене листя малини можна заварювати як чай, що буде ефективним при застуді. Із засушених квіток кущів малини також вийде корисний напій, до якого можна додати для смаку мед та лимон. Та найбільш популярним, особливо взимку, залишається варення з ягід малини. З нього можна приготувати чай, або ж вживати його як готовий продукт.

Якщо підсумувати вищезазначене, малина є корисною при застуді з наступних причин:
  1. Вона допомагає за необхідності знизити температуру тіла, є чудовим природним жарознижуючим засобом.
  2. Ця ягода має антимікробні властивості завдяки вмісту в ній дубильних речовин та антоціанів.
  3. Малина є протизапальним засобом завдяки тому, що до її хімічного складу входить саліцилова кислота.
  4. Вона бореться із загальною інтоксикацією організму, чай з малини є чудовим сечо- та потогінним засобом.
  5. Малина при застуді корисна у будь-якому вигляді. Мова йде про варення, морси, відвари, чаї, свіжі ягоди (якщо людина захворіла влітку).

Протипоказання до вживання малини

Будь-який продукт може мати свої протипоказання до вживання та бути не рекомендованим певним групам осіб. Це ж стосується і малини. Незважаючи на свої корисні властивості, малина та страви з неї протипоказані хворим на:
  • нефрит (запалення нирок);
  • сечокам’яну хворобу;
  • виразку шлунку та дванадцятипалої кишки;
  • гастрит.
Також слід пам’ятати, що якою б корисною та смачною не була малина, не варто розцінювати її як єдиний лікувальний засіб і нехтувати своєчасним зверненням до лікаря. Від застуди можуть розвинутися важкі ускладнення, які неможливо побороти без ліків, лікуючись самою лише малиною. Тож завжди треба тримати ситуацію під контролем, і якщо застуда є затяжною, після полегшення знову настало погіршення, існують такі симптоми, як тривале підвищення температури тіла, кашель, слід обов’язково звернутися за медичною допомогою. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм