Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Меліса: показання та протипоказання до вживання. Лікувальні властивості рослини

Меліса: показання та протипоказання до вживання. Лікувальні властивості рослиниМеліса – це багаторічна трав’яниста лікарська рослина, яка з давніх-давен використовується в народній медицині. Мелісу ще називають лимонною м’ятою, лимонною травою. Історична батьківщина рослини – східний район Середземномор’я, проте зараз її можна зустріти в дуже багатьох куточках світу. Україна не є виключенням.

Хімічний склад меліси

Лікувальні властивості меліси обумовлені її багатим хімічним складом. В ній є ефірні олії, аскорбінова кислота, таніни, смоли, флавоноїди, велика кількість органічних кислот. Також до складу меліси входять калій, кальцій, магній, цинк, залізо, мідь, марганець, вітаміни С та групи В.

Корисні властивості меліси

Трава меліси недаремно використовується з лікувальною метою. Доведено, що вона покращує роботу мозку, допомагає подолати головний біль, також є природним потогінним та протизапальним засобом. Також меліса є прекрасним антидепресантом, чинить заспокійливу дію, позитивно впливає на роботу всієї нервової системи людини.

Корисною є меліса і для роботи органів шлунково-кишкового тракту. Вона здатна стимулювати апетит, знімати спазми, допомагає у боротьбі із закрепами, здуттям живота. Чаї та настої з меліси рекомендують вживати хворим на виразку шлунку та дванадцятипалої кишки. Крім того, меліса покращує травлення.

Цю траву люблять кардіологи, адже вона допомагає долати атеросклероз. Оскільки трава має заспокійливі властивості, її корисно вживати людям із хронічними серцево-судинними захворюваннями.

Мелісу корисно пити при наявності набряків кінцівок, оскільки вона має сечогінну дію та сприяє виведенню зайвої рідини з організму.

Лимонну м’яту використовують для лікування грибкових захворювань, для зміцнення імунної системи людини.

Меліса здатна пом’якшувати прояви токсикозу під час першого триместру вагітності, нормалізувати менструальний цикл, полегшувати менструальний біль, стимулювати вироблення молока під час грудного вигодовування.

Можливе не лише внутрішнє, а й зовнішнє застосування меліси. Її настоями полощуть рот при герпесі чи стоматиті, він заспокоює зубний біль, допомагає долати хвороби ясен. Компреси з настою меліси роблять при ревматизмі, подагрі, шкірних захворюваннях. Примочки з меліси здатні зняти больові відчуття після укусів бджіл, ос та інших комах.

Ефірна олія меліси – прекрасний антисептик. Його додають до ароматичних ламп, щоб очистити легені та швидше позбутися вірусної інфекції, та до ванни у якості знеболювального при запалення м’язів і суглобів.

Протипоказання до вживання меліси

До вживання меліси є ряд протипоказань, про які варто знати. Так про неї слід забути людям із хронічно низьким артеріальним тиском.

Меліса – це відомий заспокійливий засіб, тому вона здатна суттєво уповільнювати реакції. Пити чай з меліси не слід перед тим, як ви будете кермувати автомобілем чи перед іншими ситуаціями, які потребують гостроти реакції та підвищеної уважності.

З цієї ж причини слід обов’язково проконсультуватися з лікарем щодо вживання меліси, якщо ви п’єте якісь медикаментозні заспокійливі засоби.

Загалом меліса – надзвичайно корисна рослина, яку широко застосовують у фітотерапії. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове


Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм